“Οι χειρισμοί της ηγεσίας της ΕΤΥΚ στα θέματα που εγείρονται με την Τράπεζα Κύπρου, προκαλούν μεγάλη απογοήτευση και σοβαρή ανησυχία όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολο της”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Όπως τονίζει, “η Τράπεζα Κύπρου είναι η μεγαλύτερη συστημική Τράπεζα του τόπου η οποία έχει περάσει ένα πραγματικό εφιάλτη που δοκίμασε τα όρια των αντοχών της. Προκειμένου να επιβιώσει η Τράπεζα Κύπρου, υπέστηκαν τεράστιες απώλειες χιλιάδες μέτοχοι και κάτοχοι αξιογράφων, ενώ μας εμπιστεύθηκαν επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας, προβαίνοντας στην μεγαλύτερη άμεση επένδυση ξένου κεφαλαίου όλων των εποχών στον τόπο μας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό και προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, η Τράπεζα Κύπρου επιδεικνύει πλήρη σεβασμό στο προσωπικό της, στα δικαιώματα τους, στους μισθούς και στα ωφελήματα τους. Τα μέτρα συνεισφοράς των εργαζομένων στην επιβίωση της Τράπεζας, υπήρξαν τα απολύτως αναγκαία και συγκριτικά με τις απώλειες των υπόλοιπων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ήταν πολύ ελαφρύτερα. Ταυτόχρονα, η μείωση του αριθμού του καταφανώς πλεονάζοντος προσωπικού, έγινε κατά τρόπο εθελοντικό και με ιδιαίτερα αξιοπρεπείς όρους αποχώρησης για όλους τους αποχωρήσαντες.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΟΕΒ θεωρεί αδιανόητη την απειλή από μέρους της ΕΤΥΚ για προσφυγή σε απεργιακά μέτρα. Μια τέτοια απειλή συνιστά προσβολή στις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του τόπου και στρέφεται ευθέως εναντίον των συμφερόντων του συνόλου. Η ΕΤΥΚ οφείλει στο κοινωνικό σύνολο, να σεβαστεί την εργατική ειρήνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ιδιαίτερα στην Τράπεζα Κύπρου και να αναζητήσει τρόπους επίλυσης των όποιων διαφορών χωρίς συγκρούσεις και εργατική αναταραχή.

Η ΟΕΒ καλεί την ΕΤΥΚ να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητική διάθεση και με σκοπό την εξεύρεση μιας συμφωνίας που να είναι δίκαιη και να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλης της Κύπρου.

Η ΟΕΒ καλεί επίσης το Υπουργείο Εργασίας να συμβάλει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων το συντομότερο και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που παρ’ ελπίδα οι απειλές της ΕΤΥΚ υλοποιηθούν, την ευθύνη για τις συνέπειες θα την έχει αποκλειστικά και μόνο η ηγεσία της οργάνωσης αυτής.”