Αίτηση για συμμετοχή στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, η άδεια γεωτρήσεων του οποίου ανήκει στην ιταλική ΕΝΙ, υπέβαλε στην κυπριακή κυβέρνηση η γαλλική ΤΟΤΑL.

Αυτό ανακοίνωσε ο Στεφάν Μισελ εκ των προέδρων της ΤΟΤΑL αρμόδιος για την παραγωγή και τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στις δικές του δηλώσεις ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε την εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική, αφού ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο 8 και διευρύνει την παρουσία του γαλλικού κολοσσού στην Κύπρο.

Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ιταλική ΕΝΙ στον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

«Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ΕΝΙ και βλέπουμε τώρα το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να διευρύνεται και σε αυτό το τεμάχιο. Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Συζητήσαμε και τα επόμενα βήματα. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε οτιδήποτε. Είμαστε σε συζητήσεις για διάφορα άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινώνονται όσο βεβαίως ωριμάζουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση αφορά στην απόκτηση μεριδίου 50% του τεμαχίου.

 

Σε ερώτηση για τις αξιολογήσεις για το «Καλυψώ», ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι «συνεχίζονται και από την κοινοπραξία του τεμαχίου 6, αλλά και από δικούς μας συμβούλους, γιατί θέλουμε να έχουμε και ανεξάρτητη εκτίμηση των ποσοτήτων του ‘’Καλυψώ’’».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «μετά από όλα είχαν επισυμβεί στο τεμάχιο 3 βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο όπως το 8 το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».

Ερωτηθείς είπε ότι στο τεμάχιο 8 έγιναν τρισδιάστατες έρευνες προσθέτοντας ότι «γίνεται αυτή τη στιγμή η επεξεργασία τους για να καθοριστούν οι στόχοι».