Πέραν των 150 υψηλόβαθμων στελεχών του τομέα ενέργειας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν στη Λευκωσία για να μοιραστούν και ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο. Κατά το διήμερο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εις βάθος τις προκλήσεις και τις προοπτικές που παρουσιάζει η περιοχή στον τομέα της ενέργειας.

Χορηγοί του συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από το World Oil, το Gas Processing, το Hydrocarbon Processing, το Petroleum Economist, το Pipeline & Gas Journal και το Underground Construction ήταν η Eni, η Deloitte, και η ΔΕΦΑ.

Η Eni κι οι συνεργάτες της έχουν επενδύσει γύρω στα $12 δισεκατομμύρια για το κοίτασμα Ζορ, που αποτελεί το μεγαλύτερο στην περιοχή με εκτιμώμενες ποσότητες 30 tcf φυσικού αερίου. Η ανάπτυξη του Zohr ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 και μόλις δυόμιση χρόνια από την ανακοίνωση της ανακάλυψης του, περί τα μέσα του 2018, αναμένεται να παράγει 1 bcf την ημέρα. Με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος το 2019, ο όγκος της παραγωγής θα αυξηθεί φθάνοντας στο ανώτατο όριο των 2.7 bcf την ημέρα το 2020. Ως αποτέλεσμα, με την έναρξη της παραγωγής του κοιτάσματος Ζορ, η Αίγυπτος προγραμματίζει να επαναρχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2019 και να γίνει βασικός εξαγωγέας στην περιοχή.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε με εισαγωγική ομιλία ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Κεντρικοί ομιλητές τους συνεδρίου ήταν επίσης ο Luca Bertelli, Chief Exploration Officer της Eni και ο Συμεών Κασσιανίδης Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).
Πέραν των προαναφερθέντων, στο συνέδριο έκαναν ομιλίες και παρουσιάσεις οι: ο Αντρέας Κουτσουλίδης, Commercial Manager της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ο Yaniv Friedman, Deputy CEO της Delek Drilling LP, ο Τσαρλς Έλληνας, Chief Executive της E-C Natural Hydrocarbons Company Limited, ο Hamdy Faroun, Production Manager της East Zeit-Dana Petroleum, ο Ματθαίος Ρήγας Chief Executive Officer της Energean Oil & Gas, η Gina Cohen, Gas Consultant στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Tarique M. Yusuf, Process Engineer, Talal Al-Nabhan, Senior Process Engineer και Mahdi Al-Qazweeni, Team Leader, Operations Technical Services, της Kuwait Oil Company, οWissam Edmond Chbat, Head of Geology and Geophysics, της Lebanese Petroleum Administration, ο Παναγιώτης Μήτρου, Technology & Innovation Manager, South Europe, Marine & Offshore, Business Development της Lloyd’s Register, ο Roberto Bruschi, Offshore E&C Division— Engineering Authority, Head της Saipem, ο Emad Rabeea, Senior Process Engineer, της WASCO, ο Lucas Schmitt, Senior Gas and LNG Analyst, ο Wood Mackenzie και άλλοι.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο EMGasConference.com.