Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό τον ερχόμενο Απρίλιο του 2018 για συμβόλαιο προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγή και τον Ιούνιο του ιδίου έτους θα προκηρύξει διαγωνισμό για τις ανάλογες υποδομές, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδης.

Η νέα προσπάθεια γίνεται προκειμένου να επιτευχθεί η έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, την 1η Ιανουαρίου 2020, προκειμένου να αποφευχθούν τα πρόστιμα από την ΕΕ λόγω εκπομπών ρύπων.

Η διαδικασία, όπως εξήγησε ο κ. Κασσιανίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, διαθέτει προοπτικές λόγω του διαχωρισμού των δύο συμβολαίων, δηλαδή του συμβολαίου προμήθειας και των υποδομών.

Όπως είπε, οι υποδομές στο Βασιλικό (Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, προβλήτα κλπ) θα στοιχίσουν €250 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 40% η €101 εκατ. θα προέλθουν από ευρωπαϊκή χορηγία. Στα σενάρια εξετάζεται και το ενδεχόμενο χερσαίας μονάδας αποϋγροποίησης.

Για το υπόλοιπο ποσό, είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΑΗΚ θα συμμετέχει με ποσοστό 30% στο όχημα ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί.

«Μιλάμε για δύο διαφορετικά συμβόλαια, το ένα η προμήθεια φυσικού αερίου και το άλλο οι υποδομές. Το ότι τα δύο έργα ήταν μαζί ήταν ένας από τους λόγους που δεν καταφέραμε να έχουμε επιτυχία μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ. Κασσιανίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

Λέγοντας πως ο στόχος είναι η προκήρυξη διαγωνισμού προμήθειας, το 1ο τρίμηνο του 2018 για το συμβόλαιο προμήθειας και το 2ο τρίμηνο του 2018 και προκήρυξη για την ανάπτυξη των υποδομών, ο κ. Κασσιανίδης συμπλήρωσε ότι «θεωρούμε ότι μετά και από συζητήσεις με προμηθευτές ότι αυτό τον χρονοδιάγραμμα είναι σφικτό αλλά είναι εφικτό και μπορεί να υλοποιηθεί».

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να γίνει προμήθεια φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα, ο κ. Κασσιανίδης είπε πως θα ήταν χαρά για την ΔΕΦΑ να προμηθεύεται από τα κυπριακά κοιτάσματα, για να προσθέσει όμως ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα μέχρι το 2020. «Μιλήσαμε με τις εταιρείες χρειάζονται περισσότερο χρόνο», είπε.

Ο κ. Κασσιανίδης δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα οικονομικά δεδομένα του συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου, λέγοντας ότι αυτά θα εξεταστούν στην πορεία.

Σε ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν οι υφιστάμενες υποδομές όπως προβλήτα στο ιδιωτικό τερματικό καυσίμων στο Βασιλικού, ο κ. Κασσιανίδης είπε πως η ύπαρξη κρατικών υποδομών ήταν προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής οδηγίας.

SPV για τις υποδομές, ενδιαφέρον από την ETEπ

Αναφορικά με την εταιρεία για τη υποδομές, ο κ. Κασσιανίδης είπε ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός SPV (όχημα ειδικού σκοπού) που θα είναι ο ιδιοκτήτης των υποδομών.

Για την χρηματοδότηση των υποδομών, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ είπε πως πέραν από την χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους €101 εκατ, που αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου, ενώ υπάρχει διαβούλευση με την ΑΗΚ για το κατά πόσον θα βάλει κεφάλαιο και θα αποκτήσει συμμετοχή στο SPV.

Είπε πως η ΔΕΦΑ είναι σε διαβούλευση με την ΕΤΕπ, η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον για χρηματοδότηση του έργου και ότι υπάρχουν επαφές με τις κυπριακές εμπορικές τράπεζες για εξασφάλιση χρηματοδότησης του υπολοίπου του κόστους.

Ο Ανδρέας Μαραγκός, Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, που θα είναι ο βασικός χρήστης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, είπε πως οι μονάδες παραγωγής 4 και 5 είναι χρειάζονται μικρές τροποποιήσεις για να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο, ενώ προκηρύχθηκε διαγωνισμός για μετατροπές στις μονάδες 1,2 και 3 που χρησιμοποιούν μαζούτ.

Ο κ. Μαραγκός είπε πως υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβολαίου για συμμετοχή της ΑΗΚ στις υποδομές μέχρι και 30%, προσθέτοντας πως οι εταιρείες προμήθειας ΦΑ θα ήθελαν να γνωρίζουν αν ο βασικός χρήστης του αερίου θα συμμετέχει στις υποδομές.

Ημικρατικός οργανισμός η ΔΕΦΑ για δέκα χρόνια

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου είπε πως η ΔΕΦΑ θα πρέπει να μετατραπεί από εταιρεία ιδιωτικού δικαίου σε ημικρατικό οργανισμό. «Μιλάμε για ζωτικής σημασίας υπηρεσία. Δεν θα είναι σωστό τέτοια θέματα να βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών», είπε.

Ο κ. Κασσιανίδης είπε πως η ΔΕΦΑ πρέπει να μετατραπεί σε ημικρατικό έτσι ώστε να επιτραπεί η αναδυόμενη αγορά, ή καθεστώς μονοπωλιακό για δέκα χρόνια
€30 – €40 εκατ για αποθείωση σε περίπτωση μη έλευσης ΦΑ

Εξάλλου, ο κ. Μαραγκός είπε πως η ΑΗΚ ετοιμάζεται και για το σενάριο μη έλευσης φυσικού αερίου, καθώς είναι έτοιμη για εγκατάσταση αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, ειδικότερα την εγκατάσταση τεχνολογιών αποθείωσης για τις μονάδες 1, 2 και 3.

Όπως είπε, το κόστος της αποθείωσης κυμαίνεται μεταξύ €30 και €40 εκατ.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης είπε πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά το θέμα με συνεδρίες κάθε δίμηνο «για να δούμε ότι όντως τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα», προσθέτοντας πως με την έλευση του θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από την παραγωγή ενέργειας και την αποφυγή προστίμων από τη χρήση μαζούτ.

Έψεξε το ότι η μέθοδος της πλωτής μονάδας, που αποτέλεσε σημείο τριβής στο παρελθόν επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, που ενέγραψε το θέμα είπε πως το όλο θέμα θα εξαρτηθεί από την τιμή της προμήθειας. «Όσον πιο μεγάλη θα είναι η διάρκεια τόσο μικρότερη θα είναι η τιμή ο χρόνος απόσβεσης θα είναι μεγαλύτερος», είπε.

Χαρακτήρισε τραγικό το ότι 11 χρόνια μετά, η Πολιτεία επανέρχεται η πολιτεία με τη λύση που προτάθηκε η κυβέρνηση Παπαδόπουλου το 2007. «Το συμβόλαιο θα ήταν μακράς διάρκειας και κατά συνέπεια θα υπήρχε όντως πολύ χαμηλότερη τιμή ανά μονάδα και σημαντική μείωση του ηλ. Ρεύματος», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως τα συμβόλαια θα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας περί των πέντε χρόνων.

«Ο λόγος που τα συμβόλαια θα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας είναι ότι αναμένεται σε πέντε χρόνια να έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή. Τα συμβόλαια θα είναι μικρής διάρκειας ούτως ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας φυσικό αέριο», είπε.

Τέλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη στα ζητήματα της ενέργειας και επέκρινε την Κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει δύο φορές να εισαγάγει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

Λέγοντας πως η κυβέρνηση Χριστόφια υπήρξε επιτυχής κατάληξη για εισαγωγή φυσικού αερίου, ο κ. Κώστα είπε τέλος πως «έχουν περάσει επτά χρόνια και κανένας δεν ξέρει πότε και πώς τελικά θα καταφέρουμε να φέρουμε στην Κύπρο το δικό μας ΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής».

Πηγή: ΚΥΠΕ