Τρόπους επέκτασης και διεύρυνσης του ενδιαφέροντος της γαλλικής εταιρείας TOTAL συζητήθηκαν σήμερα στο Προεδρικό σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Εταιρείας TOTAL για Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική Στεφάν Μισιέλ.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, είπε ότι επικεντρώθηκε στο ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να επεκτείνει και να διευρύνει τις δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ με διάφορους τρόπους, για τους οποίους ωστόσο δεν ήθελε να επεκταθεί αφού άπτονται ευαίσθητων σημείων συζητήσεων, είπε.

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον ευρύτερα και ακριβώς αυτό συζητήσαμε. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μια εταιρεία ενδιαφέρεται να επεκταθεί».

Είπε ότι μίλησαν επίσης για την ανακάλυψη στο τεμάχιο 6 και τη δουλειά που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθός της.

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά, είπε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν τις προσεχείς μέρες τεχνικά εργαστήρια με τους δικούς μας συμβούλους και τους γεωλόγους της εταιρείας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει πρώτα τα εργαστήρια να γίνουν πριν από τα τελικά αποτελέσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτή η εξέλιξη ικανοποιεί την κυβέρνηση, είπε «απόλυτα».

Ερωτηθείς αν πέρα από τις γεωτρήσεις αν η ΤΟΤΑΛ ενδιαφέρεται και για υγροποίηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε δεν είχαν συζητήσει τρόπους εκμετάλλευσης και ειδικά της ανακάλυψης γιατί πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί το ενδιαφέρον της και να φθάσουμε σε ένα οριστικό αριθμό. «Αλλά σίγουρα με τις συζητήσεις που είχαμε στο παρελθόν, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις απαραίτητες επενδύσεις για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των ανακαλύψεων ή των μελλοντικών ανακαλύψεων».

Για το ενδιαφέρον στο οικόπεδο Οκτώ και ότι αναμένεται μια απάντηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το «θέμα έπρεπε βάσει νόμου να σταλεί στην συμβουλευτική επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες, έχει σταλεί και ζητά κάποιες διευκρινίσεις από την εταιρεία» και ακολούθως θα έλθει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση.