Η KPMG Κύπρου συμμετείχε ως αποκλειστικός χορηγός στη διάλεξη με θέμα «Systemically Important Banks in Cyprus. Risks, Challenges and Policy Implications», στις 27 Μαρτίου 2018, στην Πανεπιστημιούπολη στην Αγλαντζιά.

Η διάλεξη διοργανώθηκε από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου με κύριους ομιλητές τους τρεις Ανώτατους Εκτελεστικούς Διευθυντές των Τραπεζών Κύπρου (J.Patrick Hourican), Ελληνικής (Ι. Μάτσης) και Συνεργατικής (Ν. Χατζηγιάννης). Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης ενώ συντονιστικό ρόλο είχε ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Καθηγητής Ανδρέας Χαρίτου.

Οι τοποθετήσεις των Ανώτατων Εκτελεστικών Διευθυντών των τριών συστημικών τραπεζών κινήθηκαν περίπου στο ίδιο μήκος κύματος. Στην αρχή στάθηκαν στην «εκπληκτική», κατά την έκφραση τους, ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου, υπενθυμίζοντας τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η χώρα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013. Στη συνέχεια, ανέδειξαν ως την κύρια πρόκληση του τραπεζικού τομέα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ δήλωσαν πως ο υπερμεγέθης τραπεζικός τομέας της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί στο εγγύς μέλλον, λόγω των συγχωνεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Τη διάλεξη παρακολούθησε πλήθος πολιτικών, ακαδημαϊκών, οικονομολόγων, επιχειρηματιών και πολιτών. Οι τρεις Ανώτατοι Εκτελεστικοί Διευθυντές απάντησαν σε ερωτήματα των παρευρισκομένων με το πέρας των τοποθετήσεων τους. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως ότι από το 2013 μέχρι σήμερα έγιναν βήματα προόδου στα δημοσιονομικά, στον τουρισμό, στις κατασκευές και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Το τραπεζικό σύστημα, σημείωσαν, βρίσκεται σε τροχιά σταθεροποίησης και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία μονάδων ελέγχου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και αξιολόγησης ξένων επενδυτών.