Οι εξελίξεις στον τομέα ανάπτυξης γης στην Κύπρο, η υφιστάμενη εικόνα της αγοράς και η αυξανόμενη τάση για δημιουργία οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων με σκοπό τη χρηματοδότηση και την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, τέθηκαν στο επίκεντρο των ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η PwC Κύπρου, στις 6 και 7 Νοεμβρίου σε Πάφο και Λεμεσό αντίστοιχα. Oι επαγγελματίες του κλάδου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά από τους εμπειρογνώμονες της PwC για τις επιδόσεις του τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 αλλά και για τις τελευταίες τάσεις της αγοράς.

Χαιρετίζοντας τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου, ανέφερε ότι «Ο κλάδος είναι βασικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας με μεγάλη συμμετοχή στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και ουσιαστική συμβολή στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην αγορά εργασίας. Τα αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας, τόσο σε ότι αφορά τις συναλλαγές όσο και τις πολεοδομικές άδειες, συνεχίστηκαν και το πρώτο εξάμηνο του 2018, επαληθεύοντας τη συνεχόμενη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα ανάπτυξης γης».

Οι εμπειρογνώμονες της PwC Κύπρου παρουσίασαν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις πολεοδομικές άδειες και τα επίπεδα τιμών. Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, το ενδιαφέρον από τους ξένους αγοραστές εκτός της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήριο δύναμη στην αγορά ακινήτων. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα ζήτησης από την εγχώρια αγορά αλλά και η δημιουργία και προσφορά νέων κατοικιών ως αποτέλεσμα της επανενεργοποίησης του κλάδου κατασκευών και ακινήτων συμβάλλει στην ανάπτυξη που παρατηρείται.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων η PwC Κύπρου ανακοίνωσε την κυκλοφορία της 4ης έκδοσης της για την κυπριακή αγορά ανάπτυξης γης, με τίτλο «Cyprus Real Estate Market – First Half 2018». Η έκδοση απευθύνεται σε άτομα και εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν, να επενδύσουν, να αγοράσουν ή και να διαθέσουν για ενοίκιο ή αγορά ακίνητη περιουσία. Αποτελεί πλούσια πηγή ενημέρωσης και βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης του κλάδου, αφού σε αυτήν γίνεται ανάλυση όλων των παραμέτρων που αφορούν ένα ακίνητο με γεωγραφικά και χρονικά κριτήρια, καθώς επίσης και ανά είδος ακινήτου.