Κύπρος, Μάλτα και Κροατία είναι οι πλέον επωφελούμενες από τις μεσογειακές χώρες σε σχέση το ύψος του πλεονάσματος που καταγράφει το ισοζύγιο ταξιδιωτικού εμπορίου τους, έναντι του ΑΕΠ, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα, με τίτλο «Τα οικονομικά οφέλη του ζεστού κλίματος», αναφέρει ότι οι περισσότερο επωφελούμενες χώρες είναι οι μεσογειακές όπως η Κροατία, η Μάλτα και η Κύπρος, οι οποίες συγκεντρώνουν περισσότερα χρήματα από τους επισκέπτες τους από ό, τι οι υπήκοοι τους ξοδεύουν στο εξωτερικό, οδηγώντας σε θετικό πρόσημο το ισοζύγιο ταξιδιωτικού εμπορίου τους.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία του Raymond Van Der Putten της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, έλλειμμα παρουσιάζει το ισοζύγιο ταξιδιωτικού εμπορίου των βόρειων κρατών, όπως της Γερμανίας (-1,5% του ΑΕΠ), της Φινλανδίας (-1,5% του ΑΕΠ¨) και του Ηνωμένου Βασιλείου (-1% του ΑΕΠ).

Η Κύπρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των μεσογειακών κρατών όσον αφορά το ισοζύγιο των εσόδων που έχει από τον τουρισμό και των χρημάτων που ξοδεύουν οι κάτοικοι Κύπρου που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, έναντι του ΑΕΠ. Το ισοζύγιο παρουσιάζει πλεόνασμα γύρω στο 8% του κυπριακού ΑΕΠ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κροατία με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να καταγράφει πλεόνασμα γύρω στο 17% του ΑΕΠ και στη δεύτερη θέση η Μάλτα με ποσοστό 10% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με πλεόνασμα ύψους γύρω στο 7% του ΑΕΠ και ακολουθούν Πορτογαλία με περίπου 6% του ΑΕΠ, Ισπανία με 3% και Ιταλία και Γαλλία με 1% του ΑΕΠ.