Ετήσια αύξηση 1,4% του πληθωρισμού σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο φέτος κατά 1,4% σε σχέση με τον Ιούλιο πέρσι.

Οριακή αύξηση της τάξης του 0,2% σημειώθηκε και σε μηνιαία βάση.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2018 ο δείκτης επίσης αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,2% σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του 2017.

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017 η κατηγορία «Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο» κατέγραψε τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή σε ποσοστό 6,1%.

Σε σχέση με τον Ιούνιο η μεγαλύτερη μεταβολή ήταν αρνητική και σημειώθηκε στην κατηγορία «Ένδυση και Υπόδηση» με πτώση 17,4%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες «Ένδυση και Υπόδηση» (-3,1%) και

«Επίπλωση, Οικιακός Εξοπλισμός και Προϊόντα Καθαρισμού» (-3%).

Στις οικονομικές κατηγορίες, σε σχέση με τον Ιούλιο 2017 τον Ιούλιο 2018 η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Ενέργεια» όπου σημειώθηκε αύξηση 13%. Σε σχέση με τον Ιούνιο η μεγαλύτερη μεταβολή ήταν στην κατηγορία «Μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα» με πτώση 5,5%.