Με υψηλότερο ρυθμό από την αρχική εκτίμηση αναπτύχθηκε τελικά η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2018, με την ανάπτυξη να αγγίζει το 4%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 είναι θετικός και υπολογίζεται σε +4.0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Στις 15 του περασμένου Μαΐου, σε προκαταρκτική εκτίμηση η Στατιστική Υπηρεσία υπολόγισε τον ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2018 στο 3,8%.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου του 2018 υπολογίζεται στο +4.0%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: “Ξενοδοχεία και Εστιατόρια”, “Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο”, “Κατασκευές”, “Μεταποίηση” ,”Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες”, και “Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες”.

Υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσίασε η κυπριακή οικονομία και σε τριμηνιαία βάση.

Συγκεκριμένα η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% το α΄ τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (δ΄ τρίμηνο του 2017). Στην προκαταρκτική της εκτίμηση στις 15 Μάϊου η Στατιστική Υπηρεσία εκτιμούσε τον ρυθμό ανάπτυξη της οικονομίας στο 0,8%.