Το ΔΝΤ, που είναι αναμφίβολα ο σημαντικότερος διεθνής οικονομικός οργανισμός και συμμετείχε δανειοδοτώντας το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, πιστοποιεί μέσα από ενδελεχή μελέτη ότι η Κύπρος έχει ανοίξει προοπτική ανάπτυξης που μπορεί μάλιστα να βαίνει επιταχυνόμενη στα αμέσως επόμενα χρόνια, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Στη δήλωση με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή τόσο στην ανάγκη να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε κατά τομείς την επιτυχημένη οικονομική πολιτική που ακολουθείται, όσο και σε συστάσεις που γίνονται στην έκθεση αυτή για διάφορα ζητήματα.

“Βεβαίως, τόσο στην αποτίμηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου όσο και στην Ετήσια Έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του. Αναφέρεται συγκεκριμένα η σημασία που έχει η προσαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου,προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της «στρατηγικής» αποφυγής αποπληρωμής, καθώς και ο σχεδιαζόμενος από την Κυβέρνηση ειδικός φορέας που «θα πρέπει να αναλάβει ταχέως αναδιαρθρωμένα δάνεια»”, σημειώνει ο Εκπρόσωπος.

Στην έκθεση, προσθέτει, δίνεται ακόμα ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στις φιλόδοξες μακρο-οικονομικές πολιτικές που αναπτύσσει η χώρα μας και σε δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν ενισχύοντας και κατοχυρώνοντας μακροπρόθεσμα την αναπτυξιακή πορεία.

Ο κ. Προδρόμου προσθέτει ότι επιβεβαιώνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η σταθερή αναπτυξιακή πορεία στην οποία μπήκε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, γίνεται πρόβλεψη για επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης φέτος και τον επόμενο χρόνο και εξαγγέλλονται γενικά πολύ θετικές προοπτικές για την Κύπρο.

“Οι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι «καλωσορίζουν την ενισχυόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία συνοδεύεται από συνεχιζόμενη μείωση του ποσοστού ανεργίας, σημαντικής έκτασης πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και περιορισμό του δείκτη του δημοσίου χρέους”, αναφέρει ο κ. Προδρόμου.

Ο Εκπρόσωπος αναφέρεται συγκεκριμένα στην αποτίμηση ότι “η ισχυρή αύξηση του ΑΕγχΠ υποστηρίζει την απασχόληση” και ότι αναλυτικά καταγράφεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης, που εκτιμάται σε 4,0 % το 2018, θα σημειώσει περαιτέρω επιτάχυνση φτάνοντας 4,2% το 2019. Γίνεται επίσης η εκτίμηση, προσθέτει, ότι, εφόσον συνεχιστεί η δημοσιονομική πολιτική με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης 4,0-4,5%, σε συνδυασμό με τη ρωμαλέα ανάπτυξη, τότε στο τέλος της περιόδου 2018-2023 ο δείκτης του δημοσίου χρέους θα περιοριστεί σε 72% του Α.Εγχ.Π.