Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 5 Νοεμβρίου το «The Digital Cyprus Conference» στην παρουσία πέραν των 400 συνέδρων, μεταξύ αυτών και κορυφαίων στελεχών από εταιρίες πληροφορικής παγκοσμίου βεληνεκούς. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης ο οποίος ανέφερε «πως η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει ξεκινήσει, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία είναι εδώ και αλλάζει τα πάντα. Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος οφείλει και μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αλλάξει η θέση της στο διεθνή ψηφιακό χάρτη».

Στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για την Ψηφιακή Στρατηγική της Κύπρου μαζί με εισηγήσεις που θα συμβάλουν, ώστε η Κύπρος να αναπτυχθεί ψηφιακά, με καθοριστικές θετικές επιπτώσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Τόσο, το συνέδριο, όσο και η μελέτη ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Τράπεζας Κύπρου, της Cyta, και της Logicom με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Ομιλία Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε ομιλία που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Υφυπουργείου ψηφιακής στρατηγικής σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία με οριζόντιες εξουσίες και οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. «Ένα Υφυπουργείο που θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, καταδεικνύοντας την εθνική σημασία που αποδίδει η πολιτεία στην Ψηφιακή Ανάπτυξη της Κύπρου», είπε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέλυσε τα βήματα που έγιναν από πλευράς Κύπρου στην υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής από το 2012, καθώς και πρόσθετες στρατηγικές που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική παιδεία, την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, την ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, την Κυβερνοασφάλεια, και άλλων.

Πώς η Κύπρος θα αναπτυχθεί ψηφιακά

Ο Country Managing Director της Accenture Greece, Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία σκιαγραφεί την ψηφιακή κατάσταση της Κύπρου, την συγκρίνει με άλλες χώρες, ενώ καταγράφει τα καθοριστικά βήματα και ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί στο άμεσο μέλλον η Κύπρος, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη νέα ψηφιακή εποχή.

Υπογραμμίζεται πως πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιείται για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και η υιοθέτηση των προτάσεων αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2022 κατά €1 δισ. έως €1,4 δισ.

Για την επιτυχή υλοποίηση του ψηφιακού οράματος, η μελέτη εισηγείται τον καταρτισμό και επίτευξη τριών στόχων:

  • Δόμηση νέων σχέσεων για την αποκατάσταση των ψηφιακών δυνατοτήτων,
  • Προώθηση της μαζικής υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας,
  • Αποτελεσματικότητα από την υιοθέτηση των βάσεων.