Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης συμμετέχει στις μηνιαίες συνεδρίες των Υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) τη Δευτέρα και του Συμβουλίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (ΕΚΟΦΙΝ) την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης του Γιούρογκρουπ, το οποίο θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Δευτέρας, οι Υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για το ότι η Ελλάδα έχει πλέον εκπληρώσει τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Αυτή ήταν η προϋπόθεση για την καταβολή της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν επίσης τους Υπουργούς της Ευρωζώνης σχετικά με την πρώτη αποστολή της τέταρτης και τελευταίας επανεξέτασης του προγράμματος της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Επίσης, το Γιούρογκρουπ θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 22-23 Μαρτίου.

Η Σύνοδος Κορυφής το Δεκέμβριο του 2017 ζήτησε από τους Υπουργούς Οικονομικών να εργαστούν σε δύο τομείς προτεραιοτήτων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και του Ιουνίου: την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ορισμένοι ηγέτες ζήτησαν επίσης να συνεχιστούν οι συζητήσεις για όλα τα άλλα ζητήματα, όπως είναι τα δημοσιονομικά θέματα.

Επιπλέον, το Γιούρογκρουπ θα συζητήσει τις εξελίξεις του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην ευρωζώνη πριν από τις προσεχείς εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.