Την ανάγκη για λιγότερα σταυρώματα κονδυλίων κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, παραλαμβάνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό 2019 από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Κάνοντας λόγο για μια διαδικασία που έχει οδηγηθεί σε στρέβλωση, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι επαφίεται από την ίδια τη Βουλή να αποφασίσει συλλογικά αν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Ελπίζω να μην έχουμε τόσα πολλά σταυρώματα όπως είχαμε πέρυσι ή να δοθεί μια διαδικασία στα σταυρώματα πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε και πρέπει να προβληματίσει», ανέφερε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας ότι τα σταυρώματα σε αυτό το βαθμό και την έκταση δεν βοηθούν. Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος θα μείνει στη διαδικασία και από εκεί και πέρα οι τοποθετήσεις των κομμάτων επαφίενται στους βουλευτές τους.

Ο ίδιος, ανέφερε, θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνονται σταυρώματα σε αυτή την έκταση, αφού έχουν ως αποτέλεσμα αντί να εξετάζονται συγκεκριμένοι προϋπολογισμοί πιο ενδελεχώς από τη Βουλή να γίνεται ακριβώς το αντίθετο και πολλές φορές να μην εξετάζονται καθόλου.

«Πολλές φορές αποδεσμεύονται κονδύλια από τα τηλέφωνα, χωρίς συνεδρίαση, χωρίς να εξυπηρετηθεί ο σκοπός για τον οποίο υποτίθεται σταυρώνονται», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να μπει μια συγκεκριμένη διαδικασία για τα σταυρώματα ώστε πράγματι να εξετάζονται ενδελεχώς. Παράλληλα είπε ότι έχει ερωτηματικά κατά πόσο είναι δεοντολογικά σωστό αυτό που αποφασίζει η Ολομέλεια να το παραπέμπει σε Επιτροπή, δηλαδή ένα ανώτερο σώμα να το παραπέμπει σε ένα κατώτερο σώμα.

«Αν θέλουμε να σταυρώνουμε πρέπει γίνεται ενδελεχής μελέτη με εμβάθυνση στα στοιχεία και δεύτερον η αποδέσμευση να πηγαίνει στην Ολομέλεια», είπε.

Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία είναι έτοιμη να εφαρμόσει το νόμο του προϋπολογισμού όπως αυτός θα ψηφιστεί από τη Βουλή. «Πώς θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και ποιες επιμέρους ρυθμίσεις θα φέρει η Βουλή», πρόσθεσε, «είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τη νομοθετική εξουσία».
Γύρω στις 13 Δεκεμβρίου η ψήφιση του προϋπολογισμού

Ο κ. Συλλούρης διαβεβαίωσε τον Υπουργό Οικονομικών ότι η Βουλή είναι προγραμματισμένη, όπως και πέρυσι στο θέμα της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Όπως είπε, συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Επιτροπή Οικονομικών και από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα δεκαήμερο για να γίνει η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, όπως πιλοτικά εφαρμόστηκε πέρυσι. Αυτό, όπως είπε, βοήθησε να μην υπάρχουν πολλές αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Δέκα μέρες μετά, είπε ο κ. Συλλούρης, θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός έγκαιρα όπως και πέρυσι.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση προς τους ημικρατικούς οργανισμούς να φέρνουν τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αν όχι μαζί με τον προϋπολογισμό, αμέσως μετά.

Παραδίδοντας τον προϋπολογισμό, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών και όλα τα υπουργεία είναι πανέτοιμα να συνεργαστούν με τη Βουλή στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού.

«Είναι ένας προϋπολογισμός με αυξημένες μεν δαπάνες που επιτρέπουν την ένταξη νέων έργων, νέων προγραμμάτων είτε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είτε για τις υποδομές, αλλά είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς έλλειμμα, είναι ένα πλεονασματικός προϋπολογισμός και ελπίζουμε πως αυτό θα αξιολογηθεί θετικά από τη Βουλή για να διευκολυνθεί και η απόφαση», είπε.

Ο προϋπολογισμός για το 2019 προβλέπει έσοδα 8,5 δισ. ευρώ και δαπάνες 7,9 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΚΥΠΕ