Η συνεχής αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις έφεραν στο νησί μας νέους επενδυτές, κατέστησαν την Κύπρο ένα δημοφιλή αλλά και αξιόπιστο προορισμό για επενδύσεις, δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου από το βήμα του Nicosia Economic Congress.

Στην ομιλία της, η κ. Αναστασιάδου παρέθεσε τις προτεραιότητες του υπουργείου για τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα τα έργα που θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη, προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου», ανέφερε η κ. Αναστασιάδου.

Στον λιμενικό τομέα, έπειτα από την αποκρατικοποίηση των εργασιών του λιμένα Λεμεσού, το Υπουργείο προωθεί την ανάπτυξη της περιοχής του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, ένα έργο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του λιμανιού κυρίως για επιβατικούς σκοπούς και την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου για οικοδομική ανάπτυξη.

«Στόχος είναι όπως η επιλογή του αναδόχου και η υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2018», είπε η κ. Αναστασιάδου.

Παράλληλα, η κ. Αναστασιάδου είπε πως αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί νέο βιομηχανικό λιμάνι στην περιοχή του Βασιλικού για σκοπούς εξυπηρέτησης των εταιρειών που θα προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα των γεωτρήσεων, καθώς και για τη μεταφορά του οχληρού φορτίου από το λιμάνι Λάρνακας.

Όπως είπε, στα πλαίσια αυτά, ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας που ανέθεσε η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ),.

Η ΑΛΚ, είπε, είχε ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γεωτεχνική και αρχαιολογική έρευνα για την εν λόγω περιοχή, ενώ, θα προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια νέου διαγωνισμού για τις κατασκευαστικές εργασίες.

«Το συνολικό κόστος για την εκπόνηση των μελετών και κατασκευαστικών εργασιών υπολογίζεται περίπου στα €130 εκ. ευρώ με χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2021», πρόσθεσε η Υπουργός Μεταφορών.

«Η Κύπρος σήμερα», είπε, «χαρακτηρίζεται ως περιφερειακό κέντρο υποδομών λόγω της χρήσης λιμενικών υποδομών για τις υποστηρικτικές εργασίες, που αφορούν στους υδρογονάνθρακες (Noble, ENI, Total), της χρήσης των δορυφορικών της θέσεων από εταιρείες, όπως Eutelsat, Hellasat (Arabsat) και της χρήσης των αεροδρομίων για υπηρεσίες συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πιλότων (Bird Aviation, Pegasus, Aviation training school)».

Στο θέμα των οδικών μεταφορών, το Υπουργείο προωθεί αριθμό αυτοκινητοδρόμων.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου στα τέλη του 2018 αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή του περιμετρικού Λευκωσίας, ενός αυτοκινητοδρόμου 32 χλμ, που θα συνδέει τους αυτοκινητόδρομους που καταλήγουν στη Λευκωσία.

Στον προϋπολογισμό του κράτους για το τρέχων έτος εντάχθηκε και το πρώτο τμήμα του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς από Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί. Το κόστος υπολογίζεται να είναι της τάξεως των €60εκ., πλέον ΦΠΑ, και η διάρκεια κατασκευής του 3 χρόνια.

Σύμφωνα με την Υπουργό Μεταφορών, προωθείται παράλληλα η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού- Σαϊττα με την 1η φάση να έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2018.

Εξάλλου, το Τμήμα Δημοσίων Έργων εκπονεί τη μελέτη του οδικού δικτύου στην Ενεργειακή και Βιομηχανική περιοχή Βασιλικού και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, υπολογίζεται η έναρξη των κατασκευαστικών έργων το δεύτερο εξάμηνο του 2019 με στόχο την ολοκλήρωσή τους περί τον Σεπτέμβριο 2021.

Η κ. Αναστασιάδου ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή συμβολαίου μεταξύ του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος και του αρχιτεκτονικού γραφείου, που εξασφάλισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με σκοπό την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων και της μουσειολογικής μελέτης για το νέο Κυπριακό Μουσείο.

Στον τομέα των αερομεταφορών, η κ. Αναστασιάδου είπε πως κατά την τελευταία πενταετία επιτεύχθηκε 45% αύξηση στην αεροπορική κίνηση, προσελκύοντας τρεις αεροπορικές εταιρείες με άδεια ντόπιου αερομεταφορέα, αυξάνοντας σημαντικά τις θέσεις εργασίας, ενώ 32 νέες εταιρείες πετούν πλέον προς και από τα αεροδρόμια μας ενώ προστέθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια, 64 νέοι προορισμοί.

Όπως είπε η κ. Αναστασιάδου, στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας είναι ασφαλώς και η ετοιμασία εθνικής στρατηγικής για τη χρήση και εκμετάλλευση των τεχνολογιών διαστήματος.

«Αναμένεται ότι στα επόμενα 3 χρόνια θα τεθούν σε λειτουργία ακόμη 3-5 δορυφορικά συστήματα χρησιμοποιώντας τροχιακές θέσεις της Κύπρου εδραιώνοντας έτσι τη θέση μας στον τομέα των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών με τα ανάλογα έσοδα», είπε, προσθέτοντας πως «η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο παροχής δορυφορικών επικοινωνιών».