Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, εξαντλεί τις αντοχές πολλών επιχειρήσεων οδηγώντας την βιωσιμότητα τους σε οριακό σημείο. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκτιμώντας ότι οι προοπτικές σύντομης εξόδου από την κρίση  με επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς είναι πολύ περιορισμένες, πιστεύει ότι εάν δεν ληφθούν αμέσως τα αναγκαία μέτρα για ανακούφιση των επιχειρήσεων η ανεργία  θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Για τον λόγο αυτό η ΟΕΒ κάλεσε τις Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ σε συνομιλίες και κατέθεσε σειρά εισηγήσεων για συνομολόγηση προσωρινής έκτακτης παγκύπριας συμφωνίας. Οι προτάσεις της ΟΕΒ ήταν προσεχτικά σχεδιασμένες έτσι που η υιοθέτηση τους να  ανακουφίζει τις επιχειρήσεις χωρίς να μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Οι δύο συντεχνίες δυστυχώς, απέρριψαν τις εισηγήσεις μας οδηγώντας την όλη προσπάθεια σε ναυάγιο.

Ως εκ των πιο πάνω και επειδή θεωρούμε ότι το πραγματικό συμφέρον των εργοδοτών, των εργαζομένων και της οικονομίας, επιβάλλει τη συγκράτηση για τα δύο επόμενα χρόνια του εργατικού κόστους και την αποφυγή περαιτέρω απολύσεων, η ΟΕΒ συστήνει σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα τα ακόλουθα:

  • Κατά την διετία 1/1/2012-31/12/2013 το συνολικό μισθολογικό κόστος να παραμείνει το ίδιο όπως ήταν την 31/12/2011.
  • Σε επαγγελματικούς κλάδους, επιχειρήσεις ή οργανισμούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, οι εργοδότες ή οι Εργοδοτικοί Σύνδεσμοι να καλέσουν τους εκπροσώπους των εργαζομένων για συζήτηση και συμφωνία για μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και προστασία της απασχόλησης.   

Η κρίση που περνούμε είναι οξύτατη και δριμύτατη, πολυδιάστατη και παρατεταμένη. Παρόλαυτα ενωμένοι μπορούμε να τη ξεπεράσουμε χωρίς ανεπανόρθωτες απώλειες. Η ΟΕΒ στέκεται απαρασάλευτα δίπλα στις επιχειρήσεις και τις στηρίζει και καλεί τις Συντεχνίες, για το συνολικό καλό, να συνεργαστούν μαζί της στη δυσκολότερη φάση της οικονομίας αυτού του τόπου, μετά το 1974.