Με αφορμή πρόσφατες κατακυρώσεις κρατικών προσφορών, προς όφελος ξένων προσφοροδοτών, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την απογοήτευση της που για ελάχιστη διαφορά στην τιμή, δεν δόθηκε η ευκαιρία σε ντόπιες βιομηχανίες για την παραγωγή στον τόπο μας προϊόντων με τα άλλα οφέλη όπως η απασχόληση προσωπικού και διακίνησης χρήματος εντός Κύπρου.

Η ΟΕΒ θεωρεί πως το ευρύτερο “δημόσιο συμφέρον” (οικονομία, απασχόληση, άμεση εξυπηρέτηση) ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες που περνά ο τόπος, θα πρέπει να υπολογίζεται πιο σφαιρικά και όχι με μηχανική σύγκριση αριθμών. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί προσφορά αγοράς φαρμάκων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κατακυρώθηκε σε ξένη βιομηχανία επειδή ήταν κατά μόνο 3% φθηνότερη από αντίστοιχη κυπριακή βιομηχανία.

Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης όπου οι κυπριακές επιχειρήσεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να κρατηθούν στη ζωή και να συγκρατήσουν την απασχόληση κυπρίων εργαζομένων είναι λυπηρό να παρατηρούνται φαινόμενα που το κράτος, για μικρή διαφορά στο κόστος αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών, κατακυρώνει προσφορές σε ξένες επιχειρήσεις. Μάλιστα, χωρίς να υπολογίζεται η απώλεια ευκαιριών απασχόλησης προσωπικού και το γεγονός ότι εκατομμύρια ευρώ στέλλονται στους ξένους προσφοροδότες.

Η ΟΕΒ απευθύνει δημόσια έκκληση προς την κυβέρνηση και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως κατά την αξιολόγηση των προσφορών λαμβάνουν υπόψη όχι μόνον την τιμή αλλά και το γενικότερο συμφέρον του τόπου, όπως εξάλλου κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη με την Κύπρο οικονομική κατάσταση.