Την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αρχής γενομένης από την ολική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Φίλιος Ζαχαριάδης στην ομιλία του ενώπιον της 52ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου στην παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτών και ξένων διπλωματών.

Τα τελευταία στοιχεία, ανέφερε ο κύριος Ζαχαριάδης, δείχνουν αναμενόμενη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 8,3% για το 2013, ενώ οι αξιολογήσεις των ξένων οίκων εξακολουθούν να μας κρατούν εκτός των διεθνών αγορών. Ταυτόχρονα, η υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προοπτικές ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ αναφερόμενος στην ανεργία, η οποία τoν Μάρτιο ανήλθε στο άνευ προηγουμένου για καιρό ειρήνης 14.2%, τη χαρακτήρισε ως την ‘τραγικότερη όλων των επιδόσεών μας’, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που προκαλεί τόσο στο κράτος όσο και στην κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά από τον πρόεδρο της ΟΕΒ έγινε για τη σημασία διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου λόγω του μεγέθους και της συστημικότητάς της και κάλεσε την κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα και την πολιτική ηγεσία να αφήσουν κατά μέρους τις όποιες αντιπαραθέσεις και να παρέχουν κάθε στήριξη προς το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας ώστε να διασφαλιστεί η εξυγίανση και η βιωσιμότητά της.

Πέραν της διαφύλαξης της αξιοπιστίας και της προστασίας της φήμης μας ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου από τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εκτεταμένη αναφορά έγινε στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής στο σύνολό της. Αυτό, μεταξύ άλλων, αφορά το κρατικό μισθολόγιο, την μείωση της γραφειοκρατίας, την προώθηση της εναλλαξιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τον περιορισμό των δαπανών και την στόχευση των κοινωνικών παροχών. Ο κ. Ζαχαριάδης επίσης επισήμανε την σημασία της εφαρμογής των όρων της δανειακής σύμβασης χωρίς παρεκκλίσεις και δήλωσε την ετοιμότητα του επιχειρηματικού κόσμου να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΕΒ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως προχωρήσει με θάρρος στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του κράτους την οποία η κοινωνία απαιτεί, χωρίς να πτοείται από τις αντιδράσεις. «Ας μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας και ας δώσουμε στην Κύπρο την προοπτική που χρειάζεται, την προοπτική που της αξίζει» κατέληξε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της ΟΕΒ κ. Φίλιου Ζαχαριάδη εδώ

Διαβάστε την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη εδώ

Διαβάστε την ομιλία του προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Φειδία Πηλείδη εδώ

Διαβάστε την ομιλία του προέδρου του ISAD κ. Metin Shadi εδώ