Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστα Καδή, και των Προέδρων της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου εξαγγέλθηκε η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015». Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Διεθνής Έκθεσης Κύπρου στο περίπτερο 6 από τις 13 μέχρι τις 15 Μαρτίου 2015.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δήλωσε ότι η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015» αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχιση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου, η οποία συνδιοργανωνόταν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να βεβαιωθεί πως μία τόσο σημαντική Έκθεση θα συνεχίσει να διοργανώνεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με προοπτική περαιτέρω αναβάθμισής της, αποφάσισε να αναθέσει τη διοργάνωση της Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα» σε τρεις αξιόλογους και έμπειρους οργανισμούς (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΕΓΚ). Το Υπουργείο, ως συνδιοργανωτής, στηρίζει τη διοργάνωση της Έκθεσης και τη θεωρεί ως ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά δρώμενα του 2015.

Ο Δρ Καδής τόνισε επίσης ότι στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση οι μαθητές, οι γονείς, νέοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από αρμόδιους φορείς για τα Κυπριακά, Ελλαδικά και άλλα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού, αλλά και για θέματα που αφορούν τις προοπτικές απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού στον τόπο μας. Ταυτόχρονα, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που ασχολούνται με θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Χρίστος Μιχαηλίδης ανάφερε ότι η ΟΕΒ λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική του κλάδου της εκπαίδευσης καθώς και της ανάγκης που δημιουργήθηκε στην αγορά από τον τερματισμό της λειτουργίας της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων πρωτοστάτησε στη συνέχιση του θεσμού της εκπαιδευτικής έκθεσης.

Δήλωσε επίσης ότι στον περιορισμένο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους οι διοργανωτές καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εκθέτες να πετύχουν τους στόχους τους. Τόνισε πεπεισμένος ότι ο θεσμός της έκθεσης θα είναι καθόλα πετυχημένος και θα αποτελέσει το υπόβαθρο για μελλοντικές και μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ο κ. Μάριος Τσιακκής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι η φετινή έκθεση, που για πρώτη φορά γίνεται με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα και συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, προσδοκεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της χώρας μας ως εκπαιδευτικό κέντρο. Μέσα από τις συμμετοχές που έχουμε και τις παρουσιάσεις που θα γίνουν αναμένουμε να αναδειχθεί το πρόσωπο της Κύπρο στον τομέα της εκπαίδευσης.

Συμπληρώνοντας τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί σε εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής μας, και προς τούτο προωθούμε πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνσης. Ειδικά, σήμερα, που αναζητούμε νέους τομείς για να φέρουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας, ο εκπαιδευτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο.

Μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου ο κ. Γρηγόρης Μακρίδης τόνισε ότι μέσω της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης, με την παρουσία ξένων πανεπιστημίων και εκπροσώπων Πρεσβειών ενισχύεται επίσης η διεθνοποίηση των εκθετών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της δικτύωσης, η οποία θα φέρει συνεργασίες για κοινά προγράμματα σπουδών και έρευνα, διασύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο, υποστήριξη των νέων σε θέματα καριέρας και ανάπτυξης δεξιοτήτων και ευκαιρίες για ανταλλαγές φοιτητών και υποστήριξη τους σε τοποθετήσεις πρακτικής εξάσκησης.

Στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Έκθεσης θα οργανωθούν ειδικά σεμινάρια μέσα από τα οποία θα γίνεται γενική ενημέρωση για ευκαιρίες σπουδών, κατάρτισης και καριέρας, ενημέρωση για Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης, ευκαιρίες συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ευκαιρίες για νέους επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα θα οργανωθεί ο προημιτελικός του γνωστού διαγωνισμού «Επικοινωνία της Επιστήμης FAMELAB 2015» σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Κύπρο. Σημαντικό θεωρείται ότι στα πλαίσια της Έκθεσης εκπρόσωποι του Eures θα πραγματοποιούν συνεντεύξεις στις 13 και 14 Μαρτίου 2015 για θέσεις εργασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2015» συμμετέχουν δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Κύπρο και το εξωτερικό. Συμμετέχουν επίσης σύμβουλοι καριέρας, γραφεία επαγγελματικής αποκατάστασης, πρεσβείες ξένων χωρών, και γενικά υπηρεσίες και προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.