Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εργασιακές εξελίξεις στις Βρετανικές Βάσεις και την εξαγγελθείσα δίωρη στάση εργασίας από τις Συντεχνίες των εργαζομένων.

Όπως είναι γνωστό, οι Βρετανικές Βάσεις, σύμφωνα με την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, απασχολούν μεγάλο αριθμό ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων πολιτών της Δημοκρατίας με εξαιρετικούς όρους εργοδότησης. Κατά τα τελευταία χρόνια και συνεπεία των δυσχερών οικονομικών δεδομένων και περικοπών, οι Βρετανικές Βάσεις έχουν καλέσει τις συντεχνίες σε διάλογο με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτών και συμφωνημένων λύσεων αντιμετώπισης της κρίσης.

Αντί τούτου και κατά παράβαση κάθε αρχής συλλογικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικού διαλόγου, οι συντεχνίες όχι μόνο αρνούνται να προσέλθουν σε διάλογο, αλλά εξαγγέλλουν και απεργιακά μέτρα.

Η ΟΕΒ καλεί τις συντεχνίες να αποσύρουν τις απειλές για τα απεργιακά μέτρα, η τυχόν υλοποίηση και κλιμάκωση των οποίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις κυρίως στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Οι συντεχνίες πρέπει να προσέλθουν σε διάλογο με την εργοδοτική πλευρά για εξεύρεση συναινετικών λύσεων, διασφάλιση της εργατικής ειρήνης αλλά και προστασία των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των εργαζομένων και της οικονομίας του τόπου συνολικά.