Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει την απερίσκεπτη και αυτοκαταστροφική προκήρυξη από την ΕΤΥΚ απεργιακών μέτρων με αφορμή το σχέδιο εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Κύπρου.

Την ώρα που όλες οι παραγωγικές δυνάμεις μαζί με την Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία του τόπου καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι αδιανόητο ο συνδικαλιστικός φορέας των τραπεζοϋπαλλήλων να εφαρμόζει απεργιακά μέτρα.

Όταν ολόκληρη η οικονομία του τόπου, παρά τα βαριά πλήγματα που δέχτηκε, σε ένα αγώνα άνισο παλεύει για ομαλοποίηση της κατάστασης, η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων με τις απεργιακές κινητοποιήσεις υποσκάπτει τις προσπάθειες και ματαιώνει τις ελπίδες.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν καταστεί άνεργοι χωρίς καμία χαριστική πληρωμή από τις επιχειρήσεις οι οποίες καταρρέουν εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων.

Μέσα σε αυτό το τραγικό σκηνικό συνιστά βαρύτατη πρόκληση η διενέργεια απεργιών στις τράπεζες με αίτημα την καταβολή ακόμα περισσότερων χαριστικών πληρωμών, από μία επιχείρηση που παλεύει για την επιβίωση της.

Περαιτέρω, τόσο η σημερινή ενέργεια της ΕΤΥΚ όσο και η μέχρι σήμερα στάση της έναντι του σχεδίου εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Κύπρου, υπονομεύουν την επιτυχία του Σχεδίου, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην οδυνηρή για όλους επιλογή των αναγκαστικών πλεονασμών.

Η μοναδική ελπίδα για να επιβιώσει ο τόπος είναι να αποκατασταθεί σήμερα η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Οι απεργίες της ΕΤΥΚ έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Παρατείνουν επ΄ αόριστον και εντείνουν τον εφιάλτη που ζουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας.

Η ΟΕΒ καλεί την ηγεσία της ΕΤΥΚ να ακυρώσει αμέσως τις απειλές για απεργία ή οποιοδήποτε άλλο εργατικό μέτρο σε βάρος της Τράπεζας Κύπρου ή οποιασδήποτε άλλης Τράπεζας. Η αντοχή και η ανοχή των επιχειρήσεων και της κοινωνίας ευρύτερα, έχουν πλέον φτάσει σε εντελώς οριακό σημείο.

H ΟΕΒ τέλος, καλεί το Κράτος να παρέμβει με όλους τους πρόσφορους μηχανισμούς για να ανατρέψει τις καταστροφικές προθέσεις της ΕΤΥΚ.