Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα διαδραματιζόμενα με τις αλλεπάλληλες τροπολογίες επί του Νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών.

Όπως αναφέρεται, η ΟΕΒ από την αρχή της συζήτησης για το μείζον αυτό θέμα, κατέστησε σαφές ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν με διαφύλαξη της εργατικής ειρήνης αλλά και με εφαρμογή των Μνημονιακών υποχρεώσεων του κράτους. Το πρώτο απαιτεί την ικανοποίηση των νομιμοποιημένων συμφερόντων των εργαζομένων και το δεύτερο την διαμόρφωση ενός πλαισίου ελκυστικού για επενδυτές.

Τα μέχρι και προχθές Τρίτη 25 Φεβρουαρίου διαλαμβανόμενα στο Κυβερνητικό Νομοσχέδιο απαντούσαν με σχετική επιτυχία στις δύο επιδιώξεις – στόχους.

Όσα σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε περίπτωση που ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του Νόμου, ακυρώνουν όχι μόνο de facto αλλά και de jure την έννοια της ιδιωτικοποίησης.

Δηλαδή αν μεταφερθεί στον Νόμο των ιδιωτικοποιήσεων η πρόνοια του Νόμου περί Δημοσίων Υπαλλήλων που λέει ότι <αν καταργηθεί μια θέση, ο κάτοχος της την διατηρεί με όλα τα ωφελήματα και προνόμια μέχρι να αφυπηρετήσει>, ο Νόμος αυτός δεν θα είναι για την ιδιωτικοποίηση αλλά για την πανηγυρική επιβεβαίωση του κανόνα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν χάνουν ποτέ την δουλειά τους, έστω και αν δεν υπάρχει πια η Υπηρεσία τους, έστω κι αν δεν έχουν καμιά εργασία να επιτελέσουν.
Κι αν ακόμα γίνει δεκτή από τους διεθνείς δανειστές μας μια τέτοια Νομοθεσία, δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα επενδύσει σε επιχειρήσεις των οποίων οι υπηρεσίες των υπαλλήλων δεν μπορούν να τερματιστούν πριν αφυπηρετήσουν.

Ένα χρόνο ακριβώς μετά τα τραγικά γεγονότα του Μάρτη του 2013, την ώρα που οι παραγωγικές δυνάμεις δημιουργούν ξανά την ελπίδα, δεν μπορούμε να ξαναβρεθούμε στα πρόθυρα του χάους και της οικονομικής απελπισίας.