Πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου, 2012 η 17η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ). Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ κ. Αριστοτέλης Αριστοτέλους, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους δηλώνοντας ότι οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιούνται εν μέσω μιας μοναδικής για τα κυπριακά δεδομένα περιόδου κατά την οποία ο κατασκευαστικός τομέας καλείται να αντιμετωπίσει ιστορικά, τις χειρότερες απειλές που έχει ποτέ δεχθεί.

Στην ομιλία του, ο κ. Αριστοτέλους δήλωσε ότι παρά τις επανειλημμένες εισηγήσεις της ΟΣΕΟΚ αλλά και τις προτροπές προς το κράτος και σ’ ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, για λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων με στόχο τη σωτηρία του τομέα που δόθηκαν, δυστυχώς οι προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν. Ως αποτέλεσμα της μη λήψης μέτρων, η ανεργία συνεχίζει τον καλπασμό της, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα πληθαίνουν.Ο κ. Αριστοτέλους, επισήμανε ότι η μη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κατασκευαστικού τομέα συνεχίζεται για δεύτερο έτος. Παράλληλα,  συνεχίζεται η «ελεύθερη πτώση» του κλάδου με τις κατασκευαστικές εταιρείες να βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία λόγω της μεγάλης μείωσης του κύκλου εργασιών τους και με την ανεργία να συνεχίζει να αυξάνεται. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, σε μεγάλους πλέον αριθμούς, κλείνουν η μια μετά την άλλη, ενώ όσες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω ανεπαρκούς ζήτησης εργασίας, μείωσης του κύκλου εργασιών, ανύπαρκτης ρευστότητας, οφειλών και καθυστερήσεων πληρωμών από τον ιδιωτικό και κυρίως από το δημόσιο τομέα, αδυναμίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για χρηματοδότηση ή και αν υπάρχει πιθανότητα χρηματοδότησης το κόστος δανεισμού είναι απαγορευτικό. Επιπλέον, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων έχει μειωθεί δραματικά και η παραγωγικότητα εργασίας δυστυχώς βρίσκεται στα χαμηλότερα σημεία, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Επιπλέον, εξέφρασε την διαφωνία της ΟΣΕΟΚ για την εισαγωγή νέων όρων στα συμβόλαια του δημοσίου αλλά και την τροποποίηση σχετικών νομοθεσιών που δυσχεραίνουν την επιχειρηματικότητα και διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα των εργοληπτικών επιχειρήσεων. Ειδικά η τελευταία τροποποίηση στον Νόμο για το ΦΠΑ που επιβλήθηκε χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση, έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις εργοληπτικές εταιρείες καθότι έχει επηρεάσει αρνητικά την ρευστότητα των επιχειρήσεων και έχει επιβάλει επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι η τροποποίηση του Νόμου για το ΦΠΑ είναι αντίθετη με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από άλλα κράτη, τα οποία αύξησαν τον χρόνο αποπληρωμής του ΦΠΑ από 3 σε 6 μήνες, ακριβώς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.
Καταλήγοντας, ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων επιβάρυναν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση των εργοληπτικών επιχειρήσεων και ευνόησαν τα αιτήματα των Συντεχνιών και των εργαζόμενων κατά τρόπο μη ισορροπημένο. Καταδίκασε την μη εποικοδομητική στάση των Συντεχνιών για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στον τομέα των κατασκευών, περιλαμβάνοντας και την αναθεώρηση κάποιων όρων της Συλλογικής Σύμβασης.

Επισήμανε την μεγάλη σημασία της διατήρησης της εργατικής ειρήνης η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω του διαλόγου, την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης. Σε διαφορετική περίπτωση, η συλλογική σύμβαση δεν θα υπάρχει γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχουν εργολήπτες να την συνυπογράψουν αφού οι μισοί εξ’ αυτών θα είναι εκτός επαγγέλματος και οι άλλοι μισοί θα έχουν ως προτεραιότητα τους την επιβίωση των επιχειρήσεων τους λόγω αδυναμίας πληρωμής των  δανείων τους.

Εν κατακλείδι, ο κ. Αριστοτέλους τόνισε ότι η στήριξη και ανάκαμψη του τομέα των Κατασκευών και ο δρόμος της ανάπτυξης, είναι ίσως ο μοναδικός ο οποίος οδηγεί στην πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου μας και διασφαλίζει ευοίωνο μέλλον για την Κύπρο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Νέος Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ εξελέγη ο κ. Κώστας Ρουσιάς.