Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), διοργανώθηκε τηλεσυνάντηση με εκπροσώπους Τοπικών Αρχών, του Τμήματος Δημοσίων Έργων και την Πρεσβεία της Ολλανδίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, για τη μετατροπή των αστικών κέντρων σε βιώσιμα και λειτουργικά αξιοποιώντας τη συγκυρία της εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κατανοούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται στην μετά κορωνοϊού εποχή και είναι η πρόθεση τους να την αξιοποιήσουν, παρόλο που η απώλεια εσόδων, λόγω των μέτρων, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά των Δήμων.

Ορισμένοι Δήμοι, έχουν αναπτύξει ήδη ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία πράσινων γειτονιών από το Δήμο Στροβόλου που προωθούν τον αειφόρο τρόπο ζωής, εγκαθίδρυση ημέρας χωρίς αυτοκίνητο από το Δήμο Λευκωσίας. Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, θα υποστηρίξουν και θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην μεταμόρφωση των πόλεων, μιας και θα βελτιωθούν παράλληλα οι υποδομές και θα δοθούν στους δημότες τα εφόδια για βιώσιμη μετακίνηση.

Υπήρξε συμφωνία πως η εγκαθίδρυση τηλεσυναντήσεων, παρά συναντήσεων με φυσική παρουσία, μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνει την σπατάλη φυσικών πόρων, είναι πολύ πιο παραγωγικές και μειώνεται ταυτόχρονα η απώλεια χρόνου στις μετακινήσεις. Ως εκ τούτου θα καταβληθεί προσπάθεια να εφαρμοστούν εφ’ εξής από τις τοπικές αρχές.

Επίσης, η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, η παραλαβή αιτήσεων ηλεκτρονικά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τοπικών αρχών, θα μειώσει τις μετακινήσεις των πολιτών και θα μειώσει ταυτόχρονα την απώλεια χρόνου για την διεκπεραίωση εργασιών.

Άλλες προκλήσεις θα είναι η επαναφορά των θερινών κινηματογράφων, walk through cinemas, η αξιοποίηση γηπέδων και κοινοτικών σταδίων για εξωτερικές δραστηριότητες αντί των κλειστών κέντρων, η αύξηση των χώρων πρασίνου, ο επανασχεδιασμός των κτιρίων, η δημιουργία συνοικιακών χώρων πρασίνου και η αξιοποίηση των κοινόχρηστων και κοινόκτητων χώρων πρασίνου.

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές που εφαρμόζει η Ολλανδία κατά την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα.