Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της για προωθούμενη Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβαίνει σε όλες τις δυνατές παραστάσεις, με τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων της για ακύρωση των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, “η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για υιοθέτηση Οδηγίας η οποία μεταξύ άλλων θα επιβάλλει την επιστροφή φορτηγών και αρθρωτών οχημάτων (νταλικών) στην έδρα εγγραφής τους κάθε οκτώ εβδομάδες.

Τυχόν υιοθέτηση μιας τέτοιας πρόνοιας θα υποχρεώσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι την ολότητα των 100 και πλέον εταιρειών ιδιοκτητών αυτού του τύπου οχημάτων που έχουν ως έδρα τους την Κύπρο, να εγκαταλείψουν την Κύπρο και να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρα Μέλος στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η ΟΕΒ έχει προβεί σε σειρά ενεργειών προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Ανάμεσα σε άλλα η ΟΕΒ έχει ζητήσει την στήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων της, αφού η συγκεκριμένη πρόνοια πλήττει δυσανάλογα και κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών της Ένωσης, τις μη ηπειρωτικές χώρες μέλη και ιδιαίτερα την Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 1000 χλμ. από το πλησιέστερο εμπορικό λιμάνι της ΕΕ και με φτωχή θαλάσσια σύνδεση.

Η ΟΕΒ σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και με τον ίδιο τον Υπουργό, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της προωθούμενης Οδηγίας χωρίς την πρόκληση παράπλευρης ζημιάς στην κυπριακή οικονομία και σε όλες αυτές τις εταιρείες, οι οποίες επέλεξαν την Κύπρο ως έδρα των δραστηριοτήτων τους.”