Πρόθυμη να διαθέσει γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή οικονομία, κυρίως στους τομείς ενέργειας και του τουρισμού, στις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και σε μεγάλα έργα, πέραν των 10 εκατομμυρίων το κάθε ένα, είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστο Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον επικεφαλής της EBRD στην Κύπρο, Τσέχο Libor Krkoska, ο οποίος παρουσίασε την τράπεζα και τις εργασίες που επιτελεί στα μέλη της ΟΕΒ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η συνάντηση αυτή ακολουθεί τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της ΟΕΒ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν και γίνεται στα πλαίσια “να γνωρίσουν τα μέλη μας την τράπεζα και τις δυνατότητες και στόχους που έχουν για την κυπριακή αγορά”.

“Είναι η τρίτη φορά που συναντάται η ΟΕΒ με την EBRD με στόχο να ωθήσουμε τα μέλη μας να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η EBRD έχει ήδη δημιουργήσει το γραφείο της στην Κύπρο και άρχισε να συναντά επιχειρήσεις, αξιολογώντας τα έργα τους.

Αναφέροντας ότι υπάρχει πρόθεση από μέρους της EBRD για συνεισφορά στην κυπριακή αγορά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι “αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του κενού που υπάρχει στην αγορά και της αναγκαιότητας για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης – δεν πρέπει να αναμένουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα για να μπούμε στην τροχιά της ανάπτυξης”, όπως είπε.

Σημείωσε ότι η EBRD αποτελεί ένα κανάλι προς αξιοποίηση για να αρχίσουν να εισρέουν κάποια κεφάλαια στην κυπριακή αγορά.

“Η EBRD είναι πρόθυμη να διαθέσει γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τους ενδιαφέρουν μεγάλα έργα στην κυπριακή αγορά, πέρα των 10 εκατομμυρίων το κάθε ένα, οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και οι ιδιωτικοποιήσεις”, κατέληξε.

Σε σχέση με το ενδιαφέρον της EBRD στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τους ενδιαφέρει γενικότερα ο τομέας αυτός, συμπεριλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ενδεχομένως να έχουμε και ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Πριν από τη συνάντηση με τον επικεφαλής της EBRD, πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, κατά την οποία συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα και ειδικότερα αλλαγές στο καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ