Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε ανακοίνωσή της εκφράζει την απογοήτευσή της για τη μη επιλογή της Λευκωσίας ως έδρας της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (European Labour Authority), απόφαση που λήφθηκε σήμερα 13 Ιουνίου 2019 από το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνει, “τυχόν επιλογή της Λευκωσίας θα σηματοδοτούσε για πρώτη φορά την φιλοξενία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής επί Κυπριακού εδάφους, εμβαθύνοντας και ενδυναμώνοντας την σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιλογή της Μπρατισλάβας ως της πόλης που θα φιλοξενήσει την έδρα της Αρχής, έγινε μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία και στην βάση κριτηρίων, στην οποία συμμετείχαν τέσσερα κράτη-Μέλη με υποψήφιες τις πρωτεύουσες τους. Η ΟΕΒ στήριξε από την πρώτη στιγμή την Κυπριακή υποψηφιότητα, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης και προβαίνοντας σε παραστάσεις προς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αξιόλογες προσφορές που υπέβαλαν οι υπόλοιπες υποψήφιες Ευρωπαϊκές και αδελφές οργανώσεις, η ολοκληρωμένη και διεκδικητική προσφορά που υπέβαλε η Κύπρος είναι από μόνη της άξια συγχαρητηρίων. Παρά το ότι δεν απέδωσε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, η ΟΕΒ συγχαίρει θερμά τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας και ιδιαίτερα την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ανέλαβε την σχετική πρωτοβουλία και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, που την στήριξε παντοιοτρόπως από την πρώτη στιγμή.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κύπρος διαθέτει τις προϋποθέσεις για να διεκδικεί με αξιώσεις την εγκατάσταση στην επικράτεια της, Αρχών ή Ιδρυμάτων της ΕΕ. Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πολιτεία και κοινωνικοί εταίροι, να είμαστε σε εγρήγορση για να αξιοποιήσουμε παρόμοιες ευκαιρίες που θα προκύψουν στο μέλλον. Η προσπάθεια που έγινε για φιλοξενία της έδρας της Αρχής Εργασίας είναι μία καλή αρχή.”