Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από τις διεργασίες υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Η χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποτελεί σημαντικό βήμα στην πορεία του ΓεΣΥ, αφού όπως επίμονα επαναλαμβάνει η ΟΕΒ όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας αποτελούν αναγκαίο κρίκο στην αλυσίδα του Συστήματος.

Ωστόσο, οι προβληματισμοί της ΟΕΒ διατηρούνται, αφού η οριακή πλειοψηφία με την οποία λήφθηκε η απόφαση στην Συνέλευση, υποδηλώνει επιφυλακτικότητα ενός σημαντικού μέρους των Φαρμακοποιών έναντι των όρων συμμετοχής τους στο ΓεΣΥ.

Δεδομένου δε ότι την απόφαση περί συμμετοχής ή όχι στο ΓεΣΥ, όπως και με όλους τους άλλους παρόχους, θα την λάβει ο κάθε Φαρμακοποιός από μόνος του, η δουλειά που έχει να κάνει ο ΟΑΥ στις 72 ημέρες που μας χωρίζουν από το ΓεΣΥ είναι τεράστια.

Η ΟΕΒ με την ευκαιρία, καλεί για ακόμα μια φορά τον ΟΑΥ να δώσει στην δημοσιότητα τους αριθμούς των γιατρών που εκδήλωσαν πρόθεση συμμετοχής στο ΓεΣΥ, ανά ειδικότητα και ανά επαρχία. Σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις αξιωματούχων του Οργανισμού, υπάρχει επάρκεια γιατρών, οπότε τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη έκκληση της ΟΕΒ πρέπει να δώσει τα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι σε δυόμιση μήνες θα είμαστε έτοιμοι, δεδομένου ότι οι πληρωμές στο ΓεΣΥ έχουν ήδη αρχίσει.

Η ΟΕΒ παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής αξιολογώντας διαρκώς την κατάσταση. Μεταρρύθμιση τέτοιου βεληνεκούς θα έπρεπε πολύ πριν την έναρξη λειτουργίας της να ήταν πλήρως έτοιμη και να είχε ήδη διεξαχθεί σωρεία ασκήσεων προσομοίωσης, για να εντοπιστούν έγκαιρα κενά και αδυναμίες.