Θετικά αποτιμά η ΟΕΒ την απόφαση της Κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, αναμένει περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το coronapass.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τόνισε επίσης ικανοποίηση για τον καταρτισμό του οδικού χάρτη για την επαναλειτουργία σχεδόν όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ΟΕΒ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες οικονομικές δραστηριότητες για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για το πότε θα επαλειτουργήσουν, όπως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, η διοργάνωση συναυλιών σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους, αλλά και δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, όπως οι χώροι ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε εμπορικά κέντρα και τα bowling.

Ανέφερε ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν λειτούργησαν ποτέ, παρά το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων. Για τις επιχειρήσεις αυτές, είπε, αναμένεται και η ανακοίνωση των διαταγμάτων, ώστε να δουν αν υπάρχει οποιαδήποτε διευκρίνηση. Πρόσθεσε ότι αυτοί που παραμένουν σε αδράνεια είναι προφανές ότι θα χρειαστούν ισχυρό πακέτο στήριξης.

Παράλληλα, είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι λόγω των μέτρων που ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν, θα κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που ήταν προβληματικές πριν από την εκδήλωση της κρίσης. Την ίδια ώρα, εξέφρασε ανησυχία και για κινδύνους που δημιουργούνται για εύρωστες επιχειρήσεις όσο συνεχίζεται η κατάσταση.

Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμα ότι αν προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα και επιτευχθεί η κάλυψη του 65% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, τότε «το παιχνίδι παίζεται ακόμα».

Όσον αφορά το coronapass που θα απαιτείται για χώρους μαζικών συναθροίσεων χαρακτήρισε θετικό ότι έχει διασαφηνιστεί από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι δεν θα είναι ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων ο έλεγχος της κατοχής του ή της όποια τεκμηρίωσης.

«Είναι αδιανόητο να μετατεθεί η ευθύνη του ελέγχου του αν κάποιος έχει ή δεν έχει αυτό το πιστοποιητικό», ανέφερε. Σημείωσε παράλληλα ότι αναμένεται να δούμε στην πορεία τον τρόπο εφαρμογής του και εξέφρασε την ελπίδα να είναι κάτι δουλεμένο και τεκμηριωμένο. Παράλληλα χαρακτήρισε πολύ θετική την κατάργηση του sms για τη μετακίνηση και την ώρας έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Θετικές οι ενδείξεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχουν πολύ καλά σημάδια για τις επιχειρήσεις του τουρισμού το προσεχές καλοκαίρι, δεδομένου ότι θα γίνει κατορθωτό να ενταχθεί η Κύπρος στην πράσινη κατηγορία τουλάχιστον για τις βασικές αγορές της δηλαδή, τη Βρετανία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Οι ενδείξεις, ανέφερε, με βάση ρεαλιστικές προσδοκίες είναι γύρω στο 40% του τουρισμού του 2019, από τις επαφές που υπάρχουν με οργανωτές ταξιδιών.

Είπε παράλληλα ότι παρόλο που τα νούμερα των τουριστών είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, εντούτοις η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι πολύ μεγαλύτερη αφού ταξιδεύουν προς την Κύπρο τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό ήταν μαρτύριο που παρέμενε κλειστό το λιανικό εμπόριο.