Εν αναμονή της αξιολόγησης της εφαρμογής του Μνημονίου από την τρόικα, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην οικονομία και ιδιαίτερα την κατάσταση που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και συμμετέχει παρεμβαίνοντας όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης και η συντομότερη επαναφορά αυτού του συστημικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε πλήρη λειτουργική ομαλότητα, αποτελεί ένα από τα κλειδιά της εξόδου από την παρατεταμένη ύφεση. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών προς τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα θα φέρει την οικονομική σταθερότητα στον τόπο και θα δώσει νέα πνοή στην οικονομία.

Πεποίθηση μας είναι ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για σταθεροποίηση της οικονομίας, δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, αναθέρμανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αύξηση της απασχόλησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι αντιδράσεις από συντηρητικές δυνάμεις, που εκφράζουν στενά επαγγελματικά ή άλλα συμφέροντα, κάθε φορά που η Κυβέρνηση αναλαμβάνει καινοτόμες πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της κρίσης δεν εξυπηρετούν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον του τόπου.

Σταθερή και απαρασάλευτη πρέπει να είναι η προσήλωση της Πολιτείας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας όπως προκύπτουν από το Μνημόνιο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στον «μεγάλο ασθενή» του τόπου, στο Δημόσιο, πρέπει να επιταχυνθούν και το κόστος του κρατικού μισθολογίου να προσαρμοστεί στα όσα έχουν συντελεστεί στον ιδιωτικό τομέα μετά το Eurogroup του Μαρτίου.

Το συνταξιοδοτικό πρέπει αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Μνημονίου, καθώς η κοινωνία είναι αδύνατο πλέον να ανέχεται την ύπαρξη συνταξιούχων δύο ταχυτήτων και την ανάλωση τεράστιων εθνικών πόρων για συντήρηση των υπερπρονομίων των συνταξιούχων του Δημόσιου τομέα.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις, παρά το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν, δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης. Με τη βελτίωση των συνθηκών στην εσωτερική αγορά πιστεύουμε ότι δεν θα αργήσει να αναθερμανθεί η κυπριακή οικονομία.

Με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την πολιτεία και με τη συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας, έγινε κατορθωτή μέχρι στιγμής η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας. Παράλληλα, οι εξελίξεις στον τομέα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αλλά και οι αποφάσεις σε ότι αφορά τη λειτουργία καζίνο στην Κύπρο, έχουν θέσει γερές βάσεις για προσεχείς σημαντικές επενδύσεις.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου διαχειρίστηκε το τεράστιο σοκ που υπέστη και τις δυσκολίες που πέρασε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 με μεγάλη σοβαρότητα και με την αναδιαμόρφωση των επιχειρηματικών λειτουργιών.

Η ΟΕΒ παραμένει αισιόδοξη ότι εφόσον κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας συνεχίσουν με το ίδιο σθένος, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η κυπριακή οικονομία δεν θα αργήσει να επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης και υγιούς ανάπτυξης.