Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει με ικανοποίηση τη βελτίωση των επιδόσεων της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας στην Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2017 (Global Competitiveness Report) που ανακοίνωσε χθες το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. Σύμφωνα με την Έκθεση, η Κύπρος κατέγραψε άνοδο 19 θέσεων σε σχέση με την προηγουμένη κατάταξη της στον συγκριτικό πίνακα των οικονομιών 137 χωρών με αποτέλεσμα φέτος να ανέβει στην 64η θέση.

Όπως αναφέρει, “η σημαντική άνοδος της Κύπρου στην κατάταξη αποτυπώνει τη γενική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, των δημοσίων οικονομικών, της πιστοληπτικής ικανότητας των ρυθμών ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας.

Ταυτόχρονα όμως η ΟΕΒ επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις που αποτελούν ανάχωμα στην προσπάθεια για να καταστεί η οικονομία μας ακόμη πιο ανταγωνιστική, με κυριότερες αυτές των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, της γραφειοκρατίας και της επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Σε σύγκριση με τις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος καταλαμβάνει μόλις την 25η θέση, κάτι το οποίο δεν μας αφήνει ικανοποιημένους, καθότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να καταστεί σημείο αναφοράς στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας της ΟΕΒ θα μελετήσει επισταμένα τα αποτελέσματα της έκθεσης και θα προβεί σε σειρά εισηγήσεων οι οποίες θα στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, κυρίως έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε.

Όπως είναι γνωστό, η Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας και οι αξιολογήσεις της οικονομίας από ξένους οίκους, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από διεθνείς οργανισμούς και αποτελούν έγκυρο οδηγό και εργαλείο για επενδυτές στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Ως εκ τούτου, πάγια θέση της ΟΕΒ ήταν και παραμένει ότι η συνετή διαχείριση της οικονομίας με την υπεύθυνη συμβολή όλων των μερών, θα βοηθήσει τη χώρα μας να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.”