Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε ανακοίνωσή της καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επ’ αόριστο απεργία που έχουν ξεκινήσει σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας DP World στο λιμάνι Λεμεσού.

Όπως επισημαίνει, “οι εργαζόμενοι αυτοί επέλεξαν να παραλύσουν αναίτια το λιμάνι Λεμεσού και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου. Η απεργία πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης και ουσιαστικά παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστικοποίηση του κειμένου της Συμβάσης, που αποτελεί διαδικαστικό θέμα, και για το οποίο οι δυο πλευρές βρίσκονταν σε επικοινωνία.

Για ακόμα μία φορά, μερίδα εργαζομένων κατήλθε σε απεργία κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων αφού σε καμία περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία για επίλυση της όποιας διαφοράς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο Εργασίας στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η κατάσταση στο Λιμάνι Λεμεσού με τις αδικαιολόγητες και προκλητικές απεργίες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων και διαδικασιών, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η ΟΕΒ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών γίνεται εφικτή λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Η οικονομία και η κοινωνία υποφέρουν διαχρονικά από την απουσία προστατευτικού πλαισίου της λειτουργίας των ουσιωδών υπηρεσιών.

Καλούμε για ακόμα μία φορά την Πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία, τους φορολογούμενους, τις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Η υπομονή όλων των επηρεαζόμενων έχει εξαντληθεί.”