Σε σημερινή συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εξέτασε την επιδημιολογική εικόνα, τα δημοσιονομικά δεδομένα και την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και διαπιστώνει τα ακόλουθα:

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, “η πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, συνιστά απτή ένδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας και ασφαλές βαρόμετρο για τις δυνατότητες της χώρας.

Η εξασφάλιση εκατοντάδων εκατομμυρίων από το Sure (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) για χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνει τις δυνατότητες μας, ακόμα και σε ακραίες συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Αυτές οι εντυπωσιακές εξελίξεις δημιουργούν συνθήκες αισιοδοξίας. Ωστόσο δεν αρκούν από μόνες τους για να απομακρύνουν τους κινδύνους, ούτε για τα δημόσια οικονομικά, ούτε για την πραγματική οικονομία.

Το δημόσιο χρέος παραμένει οριακά βιώσιμο και όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, οι δημόσιες δαπάνες διευρύνονται, τα έσοδα συρρικνώνονται και οι δημοσιονομικές πιέσεις πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς.

Η θεαματική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης επιτρέπει και η εξουθένωση των επιχειρήσεων επιβάλλει, το γρήγορο ξεκλείδωμα της οικονομίας και την επαναλειτουργία όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας στην βάση οδικού χάρτη, με σαφείς επιδημιολογικούς στόχους που πρέπει να ανακοινωθούν το ταχύτερο.

Η πραγματική οικονομία έχει την δυναμική να στήσει την χώρα στα πόδια της και γρήγορα να την θέσει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και να δημιουργήσει εκ νέου τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν.

Πρέπει η δυναμική αυτή να αποδεσμευθεί τώρα, με αυστηρά πρωτόκολλα και αποτελεσματικό έλεγχο και εποπτεία, με μέριμνα για τους ευπαθείς και τους ευάλωτους μας, με αυτοπειθαρχία και υπεύθυνες συμπεριφορές έναντι εαυτών και αλλήλων.

Τέλος, η δυναμική του επιχειρείν χρειάζεται άμεσα να υποστηριχτεί με το απολύτως αναγκαίο οξυγόνο ρευστότητας με την ψήφιση του Νόμου για κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια.”