Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) υπό τη νέα της σύνθεση, ο Πρόεδρος Αντώνης Αντωνίου προέβη με τη σύμφωνο γνώμη της ΕΕ όπως προβλέπει  το Καταστατικό, σε επιλογή και διορισμό Αναπληρωτή Προέδρου και τριών Αντιπροέδρων ως εξής:

Αναπληρωτής Πρόεδρος: Γιώργος Παντελίδης. Αναπληρώνει τον Πρόεδρο όποτε του ζητηθεί και έχει την ευθύνη του Τομέα της Υγείας και του Τομέα του Λιανικού Εμπορίου.

Πρώτος Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Βάκης. Προεδρεύει στους Τομείς της Οικονομίας, των Υπηρεσιών και της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.

Αντιπρόεδρος: Λούης Λοΐζου. Προεδρεύει του Τομέα του Τουρισμού.

Αντιπρόεδρος: Αντώνης Κουντούρης. Προεδρεύει του Τομέα της Μεταποιητικής Βιομηχανίας.

Τέως Πρόεδρος: Γιώργος Πέτρου. Προεδρεύει της Επιτροπής Ενέργειας & Πράσινης Ανάπτυξης.

Κατά τη συνεδρία συζητήθηκε εκτενώς  η κατάσταση στην εθνική οικονομία και εν όψει της μεθαυριανής (8/1/2021) συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΟΕΒ απευθύνει προς την Κυβέρνηση έκκληση για:

  • Λήψη μέτρων αποτελεσματικού ελέγχου της διασποράς του κορωνοϊού που θα προκαλούν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος στην δημόσια υγεία και την μικρότερη δυνατή ζημιά στην οικονομία, χωρίς κλείσιμο πρόσθετων κλάδων της οικονομίας ή σχολείων.

    Το κλείσιμο πρόσθετων οικονομικών δραστηριοτήτων, θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και στα δημόσια οικονομικά δημιουργώντας κινδύνους για την αξιολόγηση της  πιστοληπτικής ικανότητας του Κράτους.

    Ταυτόχρονα, το κλείσιμο των σχολείων θα επισωρεύσει σοβαρές επιπλοκές στην εύρυθμη λειτουργία όσων επιχειρήσεων εξακολουθούν να λειτουργούν και δεν μπορούν να εφαρμόσουν τηλεαπασχόληση.

  • Υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, πέρα από την πολύτιμη  αλλά ανεπαρκή για επιβίωση των επιχειρήσεων, στήριξη των εργαζομένων και της απασχόλησης. Προς τούτο η ΟΕΒ υπέβαλε στις 21/12/2020 στον Υπουργό Οικονομικών συγκεκριμένη πρόταση και επεξεργασμένη φόρμουλα για κάλυψη μέρους λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων προς περιορισμό των τεράστιων ζημιών.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού εμβολίων από οποιανδήποτε πηγή, για εμβολιασμό του πληθυσμού ει δυνατόν εντός του πρώτου τετραμήνου του 2021 ώστε να διασωθεί η τουριστική χρονιά.

    Παράλληλα είναι αναγκαίο να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουν απευθείας από το εξωτερικό εμβόλια για εμβολιασμό του προσωπικού τους με δικά του έξοδα και με εμβόλια που δεν θα τα στερήσουμε από αυτά που θα έχει το Κράτος για τον γενικό πληθυσμό.

  • Επαναφορά του νομοσχεδίου για παροχή κρατικών εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στην αναγκαία όσο ποτέ προηγουμένως ρευστότητα.
  • Επίσπευση της μελέτης που διεξάγει το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας, για την διαμόρφωση και ταχεία έναρξη υλοποίησης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας.

Το 2021 μπορεί να καταστεί όχι μόνο έτος υγείας, αλλά και έτος πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά πρέπει να κινηθούμε συντεταγμένα, γρήγορα, με κοινωνική ειρήνη  και με πολιτική σύμπνοια.