Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την σημερινή νέα στάση εργασίας των εργαζομένων της Εταιρείας Eurogate Container Terminal Ltd στο Λιμάνι Λεμεσού.

Όπως αναφέρει, “για ακόμα μία φορά και σε διάστημα μερικών εβδομάδων, οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε στάση εργασίας κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των νομοθεσιών του κράτους, αξιώνοντας αυξήσεις και φιλοδωρήματα πέραν των όσων περιλαμβάνονται στη Συλλογική Σύμβαση που υπογράφτηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της Εταιρείας και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Η κατάσταση στο Λιμάνι Λεμεσού με τις αδικαιολόγητες και προκλητικές απεργίες μικρών αλλά πανίσχυρων ομάδων συνδικαλιστικών συμφερόντων έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χωρίς να υπάρχει παραβίαση της Σύμβασης και λειτουργώντας εντελώς εκτός των διαδικασιών και εργασιακών θεσμίων, με πλήρη περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λιμανιού και της οικονομίας, οι εργαζόμενοι αυτοί εκβιάζουν το σύνολο της οικονομίας για το προσωπικό τους συμφέρον.

Η ΟΕΒ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών γίνεται εφικτή λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Η οικονομία και η κοινωνία έχουν διαχρονικά υποφέρει σημαντικά από την απουσία προστατευτικού πλαισίου της λειτουργίας των ουσιωδών υπηρεσιών.

Καλούμε για χιλιοστή φορά την Πολιτεία να προστατεύσει την οικονομία, τους φορολογούμενους, τις θυσίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και να λάβει αποφασιστικά μέτρα προχωρώντας αμέσως στην νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.”