Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε ανακοίνωσή της “θεωρεί αναγκαίο να τονίσει τα ακόλουθα:

  • Τα επενδυτικά προγράμματα εμπίπτουν στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και ήδη αξιοποιούνται με διάφορες παραλλαγές από τις 20 εκ των 28 χωρών Μελών της ΕΕ.
  • Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα έχει τύχει κατά καιρούς θεαματικών βελτιώσεων, με επιστέγασμα τις τροποποιήσεις που έχουν εισαχθεί τον Μάϊο και Αύγουστο του 2019 και το έχουν καταστήσει ένα από τα αυστηρότερα και πιο ολοκληρωμένα προγράμματα στην Ευρώπη.
  • Ένα αξιοσημείωτο μέρος της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, μετά την ολική καταστροφή του 2013, οφείλεται στην αξιοποίηση του εν λόγω προγράμματος.
  • Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη δεν αφορούν κατά τρόπο αφηρημένο τα οικονομικά μεγέθη, αλλά έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, μεταφράζονται σε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σωρείας συμπολιτών μας που βίωσαν τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα οφέλη διαχέονται, όχι μόνο στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των συναφών δράσεων.
  • Μεμονωμένες περιπτώσεις ένταξης στο πρόγραμμα πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ή άλλες παρόμοιες που εγείρουν εύλογα ερωτήματα, είναι αδιανόητο να οδηγούν σε πιέσεις για ακύρωση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.
  • Η ΟΕΒ θεωρεί απόλυτα επιβεβλημένη την έμπρακτη διαφύλαξη του προγράμματος και καλεί όσους έχουν την ευθύνη εφαρμογής των κριτηρίων και των προϋποθέσεων, να το προστατεύσουν μέσα από την άσκηση της δέουσας επιμέλειας ,όπως προβλέπουν τα αναβαθμισμένα κριτήρια που εισήχθησαν το 2019.
  • Τέλος, η ΟΕΒ καλεί όσους συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για το θέμα του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, να χαμηλώσουν τους τόνους και να αντιληφθούν το μέγεθος του διακυβεύματος, προστατεύοντας το από δυσάρεστες εξελίξεις οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα επιχειρήσεων και εργαζομένων, αγγίζοντας σχεδόν κάθε σπίτι.

Η ΟΕΒ με θλίψη παρατηρεί ότι το να πυροβολούμε μόνοι μας το πόδι μας, τείνει να εξελιχθεί σε εθνικό άθλημα.”