Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Προέδρου της ΟΕΒ, κ. Αντώνη  Αντωνίου

Φίλες και Φίλοι,

Με την ολοκλήρωση μιας ιδιαίτερης χρονιάς για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, αναλαμβάνω την Προεδρία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) η οποία, μαζί με τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνάμεις, έχει καθήκον να συμβάλει στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της κανονικότητας.

Αποχαιρετούμε μια από τις πλέον απρόβλεπτες χρονιές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας και μια από τις πιο ανατρεπτικές σε ότι αφορά τις οικονομικές προβλέψεις. Το 2020 ήταν έτος  που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια ως το έτος της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Μιας πανδημίας που καθήλωσε την οικουμένη, αφού ανάγκασε τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη να αλλάξουν τις συνήθειες τους και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τις επαφές τους.

Ως αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας από την πανδημία, προκλήθηκε παγκόσμια οικονομική κρίση την οποία παλεύουμε να ξεπεράσουμε. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο για το 2020 υπολογίζεται στο -5,5%, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν η ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι μετά από μια τέτοιου μεγέθους κρίση, οι συνήθειες και η ψυχολογική απελευθέρωση των καταναλωτών παίρνουν δύο και πλέον χρόνια να επανέλθουν. Ωστόσο, μετά από αυτή τη μεταβατική περίοδο, οι καταναλωτές φαίνεται να μπαίνουν σε νέα επίπεδα ευφορίας.  

Με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις και έναρξη του εμβολιασμού ανά το παγκόσμιο, υποδεχόμαστε το 2021 με αισιοδοξία.

Με την εφαρμογή λοιπόν ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος εμβολιασμού, και παράλληλα με την χαλάρωση και τελική κατάργηση των μέτρων που ευελπιστούμε να γίνει  εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, η οικονομική ανάκαμψη θα τεθεί γρήγορα σε τροχιά.

Στόχος μας για το 2021 πρέπει να είναι από την μια να εστιάσουμε την προσοχή μας στους μηχανισμούς εκείνους οι οποίοι θα μειώσουν στο μέγιστο δυνατό την οικονομική δυσχέρεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των εργαζομένων και πολιτών μας, και από την άλλη θα θέτουν τις σωστές βάσεις και θα μας προετοιμάσουν κατάλληλα για να επωφεληθούμε από την ανάπτυξη της μετά-πανδημία εποχής που θα μας βρει γύρω στα μέσα του 2022.

Καθήκον για την Πολιτεία και τις δυνάμεις της αγοράς είναι η έγκαιρη ενεργοποίηση των αναγκαίων μηχανισμών ώστε η ολική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και η μετάβαση στην επόμενη μέρα, να τρέξουν με ψηλές ταχύτητες και χωρίς εμπόδια.

Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, η  κυπριακή οικονομία κλονίστηκε και από τα δημοσιεύματα αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του. Η Κύπρος παραμένει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και η κυβέρνηση οφείλει να ανεβάσει ταχύτητες προς βελτίωση στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου.

Με τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, πρέπει να επικεντρωθούμε ξανά στα φλέγοντα θέματα που αφορούν την οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο. Σημαντικό ζήτημα παραμένει η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης, αλλά  και η επιτάχυνση  του ψηφιακού μετασχηματισμού, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας πιο αποτελεσματικής, παραγωγικής και προσιτής κρατικής μηχανής με την απάλειψη της γραφειοκρατίας προς όφελος του κάθε πολίτη και της οικονομικής δραστηριότητας.  

Τρέχουσα προτεραιότητα για την ΟΕΒ είναι η από το κράτος διαμόρφωση και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Εθνικού Σχεδίου για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συγκυρία αυτή αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για αξιοποίηση του Ταμείου από την Κύπρο για εφαρμογή δράσεων, μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και έργων στρατηγικής σημασίας προς όφελος της οικονομίας μας  για ένα αναβαθμισμένο επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Η «πράσινη» ατζέντα είναι ζήτημα που θα πρέπει να τεθεί μπροστά στον κατάλογο των εθνικών μας  προτεραιοτήτων, αφού οι στόχοι για την ενέργεια και το κλίμα για το 2020 και 2030 παραμένουν δεσμευτικοί.

Κρίσιμης σημασίας στόχος για το έτος που αρχίζει, είναι η ολοκλήρωση και η έναρξη εφαρμογής της υπό διαμόρφωση μεγαλόπνοης μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης για την Κυπριακή οικονομία, η οποία καταρτίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας με την ενεργό συμβολή και της ΟΕΒ.

Υποδεχόμαστε λοιπόν το 2021 με αίσθημα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο. Σας εύχομαι δύναμη και  καλό και παραγωγικό νέο έτος.

Σε όλες και όλους και στους αγαπημένους σας, εύχομαι Χρόνια Πολλά με υγεία και ευημερία.