“Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2020, ενός νέου, πολλά υποσχόμενου έτους που οδηγεί στην ολοκλήρωση μιας πολυτάραχης δεκαετίας στην διάρκεια της οποίας βιώσαμε την οικονομική κατάρρευση, οργανωθήκαμε, ανασυνταχθήκαμε, νοικοκυρευτήκαμε και ξανασταθήκαμε με αυτοπεποίθηση στα πόδια μας.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (OEB), δύναμη σύνεσης και δημιουργίας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τις επιχειρήσεις και την οικονομία και όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προβαίνει σε απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει και σε αποτύπωση των επιχειρηματικών προσδοκιών για τη χρονιά που έρχεται.

Ανασκοπώντας το 2019, πρέπει να εκφράσουμε ικανοποίηση για τη βελτίωση που παρουσίασαν σημαντικοί δείκτες της οικονομίας. Η συνέχιση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής απέδωσε καρπούς και σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της πραγματικής οικονομίας, οδήγησε σε επανάκτηση του απολεσθέντος ΑΕΠ στα προ της καταστροφής επίπεδα. Επιπρόσθετα σημειώνουμε την επανένταξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα, τους αισθητά ψηλότερους από την Ευρωζώνη ρυθμούς ανάπτυξης, την διαρκή μείωση της ανεργίας, την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, την μείωση του κόστους δανεισμού και την προφανή Κυβερνητική προσήλωση στην μείωση του δημόσιου χρέους.

Όλα τα στοιχεία αυτά αποτελούν γνωρίσματα υγιούς προσέγγισης των οικονομικών φαινομένων και των μακροπρόθεσμων προκλήσεων σε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα εξαιρετικά καταπονημένο, σχεδόν εξαντλημένο από τις θυσίες εργαζομένων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα.

Στον τομέα της ενέργειας, με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στους στόχους της που αφορούν την συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα το 2020 αρχίζει με την έναρξη των έργων και ετοιμασία των υποδομών για έλευση φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι προσπάθειες για ενίσχυση του περιβαλλοντικά φιλικού ενεργειακού μείγματος, πρέπει να εντατικοποιηθούν και να είναι αυστηρά προσανατολισμένες στην ουσιαστική μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα κόστος το οποίο θα καθορίσει το εύρος της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Εξελίξεις καταγράφηκαν κατά το 2019 και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων με σημαντικότερη αυτήν της εφαρμογής της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Οι προκλήσεις δεν εξέλιπαν αφού εκκρεμούν ακόμα πολλά κρίσιμα ζητήματα σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση της υγείας, με κυριότερο την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, το μαλακό υπογάστριο του συνολικού πρότζεκτ.

Κρίσιμο μεταρρυθμιστικό βήμα κατά το 2019 ήταν η ίδρυση ενός ακόμα Υφυπουργείου μετά το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, αυτό του Τουρισμού. Η ΟΕΒ χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία του αφού ο τουρισμός παραμένει ο ένας από τους δύο πνεύμονες με τους οποίους αναπνέει η οικονομία του τόπου. Επιβεβλημένο θεωρούμε νωρίς στο νέο έτος, να θεσπισθεί και το Υφυπουργείο Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα συντονίζει τις προσπάθειες για ψηφιακό μετασχηματισμό οριζόντια σε ολόκληρη την επικράτεια. Η ΟΕΒ θεωρεί καταλυτικής σημασίας την σύσταση Υφυπουργείων με χαρτοφυλάκια ζωτικά για την Κυπριακή οικονομία και κοινωνία και θα ενθαρρύνει το Κράτος σε διεύρυνση του αριθμού τους.

Λίγο πριν το τέλος του έτους πήραμε μια πρώτη γεύση της φιλόδοξης και από μακρόν επιβαλλόμενης μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δρόμος μέχρι την εφαρμογή της είναι ακόμα μακρύς, αλλά είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Με ταχύτητα οφείλουμε να κινηθούμε στην μεταρρύθμιση του Δικαστικού συστήματος και ιδιαίτερα να βελτιώσουμε την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι τραγική, εξελίσσεται ήδη σε νεοπλασία και απειλεί με ανήκεστο βλάβη το επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η απομόχλευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η χρηματοδότηση βιώσιμων αναπτύξεων και επενδύσεων στην βιομηχανία, στην παιδεία, στην υγεία, στην ναυτιλία, στον τουρισμό, στην έρευνα και την καινοτομία, είναι προτεραιότητες μείζονος σημασίας.

Πρέπει να τελειώνουμε με τις μεταρρυθμίσεις. Με σύνεση αλλά και με γενναιότητα, με όραμα αλλά και με αδιαπραγμάτευτο ρεαλισμό, με σεβασμό στις θεμιτές ευαισθησίες αλλά και με απόλυτο ορθολογισμό, πρέπει να μεταμορφώσουμε το κράτος.

Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την δημόσια διοίκηση, να μεταρρυθμίσουμε την παιδεία και να την διασυνδέσουμε με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να βάλουμε την χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Να συγκρατήσουμε το κρατικό μισθολόγιο, να καταργήσουμε την μονιμότητα στο Δημόσιο, να ψηφίσουμε νομοθεσία που θα ρυθμίζει τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες, να καταργήσουμε δια παντός την ΑΤΑ και τους κάθε είδους αυτοματισμούς στην αύξηση του εργατικού κόστους, αμείβοντας τα αποτελέσματα και ενθαρρύνοντας την παραγωγικότητα. Απλώνουμε το χέρι στους βασικούς μας κοινωνικούς εταίρους, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του τόπου, και τις καλούμε μαζί να οδηγήσουμε την εργασιακή πραγματικότητα στην νέα εποχή.

Οι χαίνουσες πληγές της ισοπέδωσης του 2013 και οι οιμωγές όσων επί επτά έτη βάζουν πλάτη για ανασύσταση και ανασύνταξη, δεν επιτρέπουν άλλα λάθη ούτε νέα αβελτηρία. Το χρωστάμε στις δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που βίωσαν τον εφιάλτη της ανεργίας και στους χιλιάδες επιχειρηματίες που είδαν τους κόπους γενεών να εξαφανίζονται.

Έχουμε συλλογικά την ευθύνη χάραξης και υλοποίησης στρατηγικής ανάπτυξης, βιώσιμης και αειφόρου, με ισόρροπη διάχυση της ευημερίας σε όσους συμβάλλουν στην παραγωγή του πλούτου και με ισχυρό δίκτυ προστασίας να μεριμνήσουμε για όσους επιθυμούν αλλά αδυνατούν να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή της δημιουργίας.

Έχουμε χρέος ιερό σε όσους πλήρωσαν τα επίχειρα της ακηδίας μας να εξασφαλίσουμε συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης και να εγγυηθούμε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο σε ένα λαό φιλόπονο και φιλοπρόοδο, μιας πατρίδας που δεν της αξίζει τίποτε λιγότερο από το «Triple AAA».

Εύχομαι σε όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες, καλές γιορτές και ένα ευτυχισμένο και παραγωγικό 2020.”