Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια αναμένεται να καθορίσει και την μετέπειτα πορεία των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας που αναμένουν την επόμενη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, να διαμηνύει πως είναι ζήτημα ημερών η επιστροφή στην κανονικότητα για τον κατασκευαστικό τομέα.

Ο κ. Αντωνίου επιθεώρησε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια, που βρίσκεται στη Λεμεσό, όπου εξέφρασε την ικανοποίηση του από το βαθμό ασφάλειας που υπάρχει για τους περίπου 450 εργαζόμενους που υπήρχαν σήμερα σε αυτό.

«Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή οργάνωση, έχουν ληφθεί όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για είσοδο και διακίνηση εντός του χώρου που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα, υπάρχει ελεγχόμενος χώρος εισόδου για εργαζόμενους και επισκέπτες, γίνεται θερμομέτρηση, παραχωρούνται όλα τα αναγκαία υλικά, γάντια και αντισηπτικά», είπε ο ΓΔ της ΟΕΒ, προσθέτοντας ότι «διατηρείται στο μέγιστο βαθμό η απόσταση ανάμεσα σε εργαζόμενους και χρησιμοποιείται μάσκα παρά το ότι είναι σε ανοικτό χώρο και δεν επιβάλλεται».

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως οι επιθεωρήσεις της ΟΕΒ γίνονται καθώς αναφέρθηκαν κάποια προβλήματα σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας σε εργοτάξια, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι ζήτημα ελάχιστων ημερών να ενημερωθούν σωστά όλοι οι εργολάβοι για τα πρωτόκολλα και οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν σιγά σιγά ότι αυτό που σήμερα γίνεται είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνίου προειδοποίησε πως θα ήταν τραγικό για την οικονομία να παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και να υπάρξει πισωγύρισμα, υποδεικνύοντας ότι «περιμένουν μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, στην επόμενη φάση μπαίνει ο επισιτιστικός τομέας που είναι πολύ σημαντικός κλάδος της οικονομίας και θα πρέπει να τηρηθούν κι αν είναι δυνατόν να επισπευτούν τα χρονοδιαγράμματα, γιατί η οικονομία βρίσκεται στα γόνατα, είναι βαρύτατα καταπονημένη».

Σε σχέση με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 6.000 εργαζομένους στον κατασκευαστικό τομέα, ο Μιχάλης Αντωνίου είπε πως έγινε μια πολύ καλή προεργασία και συντονισμός του Υπουργείου Υγείας και των εργαστηρίων με την ΟΕΒ, «ώστε να μην ταλαιπωρηθούν, ούτε οι επιχειρήσεις ούτε τα εργαστήρια από αυτές τις εξετάσεις».

Οι 3.000 εξετάσεις θα γίνουν με κινητά συνεργεία, και οι άλλες 3.000 θα γίνουν με ραντεβού, συμπλήρωσε.