Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ελεύθερης Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας Κύπρου (ΣΕΕΑΑΕΚ), μέλος της ΟΕΒ, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της ΑΗΚ και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στην κυπριακή κοινωνία και θεωρεί το ολιγότερο προκλητική την απόφαση των εργαζομένων της ΑΗΚ να αποκόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω απεργίας.

Όπως αναφέρεται, αν και το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό και αναφαίρετο, την ίδια ώρα δε μπορούμε να παραβλέψουμε τον εκβιασμό και την ομηρία που υφίσταται σήμερα ο Κύπριος καταναλωτής – ομηρία του μονοπωλίου της ΑΗΚ.

Οι πολίτες έχουν εξοργιστεί και μαζί τους βεβαίως και εμείς. Γιατί για εμάς τους ιδιώτες που για χρόνια τώρα παλεύουμε για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ώστε επιτέλους ο Κύπριος καταναλωτής να έχει εναλλακτική επιλογή για την προμήθεια ρεύματος και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη. Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, η ευθυνοφοβία της κρατικής μηχανής, η ξεκάθαρη τάση για προστασία του μονοπωλίου της ΑΗΚ και των συμφερόντων της, παρεμποδίζουν το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, απωθούν τεράστιες επενδύσεις στον τομέα αυτό και δεν έχουν επιτρέψει την δραστηριοποίηση ιδιωτών καθιστώντας τον Κύπριο πολίτη όμηρο της ΑΗΚ.

Καλούμε την Πολιτεία, την ΡΑΕΚ, τα αρμόδια Υπουργεία, τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να εργαστούμε όλοι μαζί για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών στο παιχνίδι. Έτσι, ο Κύπριος καταναλωτής θα έχει επιτέλους την επιλογή και θα πάψει να εξαρτάται από τις αποφάσεις και τις ενέργειες της ΑΗΚ που όπως διαπιστώνουμε στο τέλος της ημέρας έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των δικών της συμφερόντων και μόνο και σε καμία περίπτωση του καταναλωτή.