Εισηγήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο προς όφελος των ασθενών, υπέβαλε στον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Λιλλήκα, η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΦΕΑ η πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ, Jacqueline Anastassiades, δήλωσε ότι «συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για δημιουργία των μηχανισμών εκείνων που θα επιτρέπουν στον κάθε ασθενή να έχει πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα».

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις, για θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη «Διαφάνεια» – Transparency Directive στην Κύπρο, τη στήριξη μηχανισμών για δίκαιη τιμολόγηση, τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος συμβάσεων, την επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης του ΓΕΣΥ χωρίς συμβιβασμούς, καθώς και τη δίκαιη και ισορροπημένη προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η ΚΕΦΕΑ, ως αντιπρόσωπος της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Κύπρο, και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) «διαβεβαίωσε τον κ. Λιλλήκα ότι θα παρέχει οποιαδήποτε στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν ένα λειτουργικό και βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) ιδρύθηκε το 2006 ως το αντιπροσωπευτικό σώμα πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών στην Κύπρο και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) και της ΟΕΒ.