Ο ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου) χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Κύπρο που θα καλύπτει πλέον και τη χειμερινή περίοδο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για το επίτευγμα αυτό απευθύνει δημόσια ο ΣΤΕΚ προς τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσο Μητσόπουλο.

Όπως είναι γνωστό το 90% περίπου των ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου και το 50% παγκύπρια βάζουν λουκέτο στην διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Σαν αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων τοποθετούνται σε καθεστώς προσωρινής ανεργίας με όλες τις παρεπόμενες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων όσο και στα δημόσια οικονομικά.

Η εφαρμογή της πολιτικής των ανοικτών αιθέρων καθ’ όλη την διάρκεια της χειμερινής περιόδου για πτήσεις από την Ρωσία προς την Κύπρο θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αφού θα υποβοηθήσει της προσέλκυση πρόσθετου τουριστικού ρεύματος από την χώρα αυτή στην διάρκεια του χειμερινών μηνών.

Ο ΣΤΕΚ θεωρεί ότι η επίτευξη της συμφωνίας αυτής είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση καταπολέμησης της μεγάλης εποχικότητας που χαρακτηρίζει το τουριστικό μας προϊόν. Όμως ταυτόχρονα ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η επιτυχία αυτή δεν πρέπει να μας εφησυχάζει δεδομένου ότι για να προσελκύσουμε ικανοποιητικούς αριθμούς τουριστών κατά την χειμερινή περίοδο από την Ρωσία αλλά και από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα στην κατεύθυνση εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος με όλα εκείνα τα προσελκυστικά στοιχεία που θα προσθέσουν αξία στο χειμερινό τουριστικό μας προϊόν και θα καταστήσουν με αξιώσεις την τουριστική Κύπρο ένα αξιόλογο, ανταγωνιστικό και αναγνωρισμένο παγκόσμια χειμερινό τουριστικό προορισμό.