Ο ΣΕΕΑΑΕΚ, μέλος της ΟΕΒ, πραγματοποίησε συνάντηση την περασμένη βδομάδα με την ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), όπου τους ενημέρωσε για τις θέσεις του αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Μετά το τέλος των δύο συναντήσεων, ο Πρόεδρος του ΣΕΕΑΑΕΚ κ. Παύλος Λιασίδης, δήλωσε: «Και οι δύο συναντήσεις έγιναν σε πολύ θετικό κλίμα και γι’ αυτό θέλουμε να εκφράσουμε την ευαρέσκεια μας. Ενημερωθήκαμε από τους συνομιλητές μας για την πορεία που θα οδηγήσει στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το προσχέδιο των νέων κανόνων αγοράς που όπως μας λέχθηκε θα μας δοθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».

Ο ΣΕΕΑΑΕΚ παράθεσε το όραμα του που συνοψίζεται στο ότι η μοναδική ρεαλιστική οδός που θα μας οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη Κύπρο είναι στα πλαίσια της ανταγωνιστικής αγοράς και θα πρέπει αυτή να λειτουργήσει ανόθευτα το συντομότερο δυνατόν. Η ουσιαστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα προέλθει μόνο από φθηνότερο καύσιμο αλλά και από την ουσιαστική διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, με μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης και σταθμούς συμβατικών καυσίμων, κάτι που εκ των πραγμάτων μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να υλοποιήσει άμεσα.

Ο ΣΕΕΑΑΕΚ είναι έτοιμος να συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Όπως δήλωσε ο κ. Λιασσίδης «θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα μηνύματα μας έχουν γίνει κατανοητά και ότι θα μπορέσουμε να δούμε τις πρώτες επενδύσεις που θα δώσουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές να υλοποιούνται εντός του 2014».