Η ανάδειξη της πληθωρικής κυπριακής γαστρονομικής μας παράδοσης είναι μια από τις βασικότερες πτυχές της ταυτότητας μας, που αποτελεί σημαντική πτυχή της Νέας Τουριστικής Στρατηγικής μας, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Χάρης Λοϊζίδης, κατά τον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή Ημερίδα που διοργάνωσε η AHEPA HJ25 Άγιος Ανδρέας-Αχαΐα στις 6 Μαΐου 2021, με θέμα “Ελληνική-Κυπριακή Γαστρονομία – Γέφυρες για τον Τουρισμό και το Επιχειρείν”.

“Θεωρούμε ότι και σε αυτήν την κρίση, ο δρόμος για την ανάκαμψη περνά μέσα από τον τουρισμό” ανάφερε ο κ. Λοϊζίδης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΠΑΣΥΞΕ. “Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε την ελκυστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και μέσα από την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης της χώρας μας, αναπτύσσοντας μια νέα αγορά εναλλακτικού τουρισμού, αφού η διατροφή αποτελεί μια από τις βασικές πτυχές του τουριστικού μας προϊόντος και εμπειρίας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική μας κληρονομιά”, είπε.

Αφού έκανε κάποιες ιστορικές αναφορές σε σχέση με την κυπριακή γαστρονομική παράδοση και τον επηρεασμό που δέχθηκε από τους διάφορους κατακτητές, διατηρώντας πάντοτε την ελληνικότητα της, ο κ. Λοϊζίδης ανέδειξε στην Ημερίδα και τα κυριότερα προϊόντα της Κύπρου όπως η φλαούνα, η κουμανταρία, το χαλούμι, τα χαρούπια, ο τραχανάς, το κολοκάσι, κ.α.

Ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων εφαρμόζουν και στηρίζουν το “Κυπριακό Πρόγευμα και το Κυπριακό Brunch”, συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό της εμπειρίας που αποκομίζουν οι επισκέπτες μας, τονίζοντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό ρόλο των ξενοδοχείων στη διατήρηση της γαστρονομικής κληρονομιάς και την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών που συνάδει και με τον στόχο για Sustainable Tourism, μια όχι μόνο Κυπριακή αλλά Ευρωπαϊκή Στρατηγική.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, εκτός από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, Σάββας Περδίος, η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Αγγελική Γκερέκου, ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Άρης Σουλούνιας, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Κύπρου Γεώργιος Πέτρου.