Η συμβολή και η συνεργασία του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) με την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία κρίνεται καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση πολιτικών και τη λήψη μέτρων για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ρευστότητας της κυπριακής οικονομίας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό του στην 59η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ.

«Είναι παρά ταύτα αξιοσημείωτο ότι, οι ιδιαίτερες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 έδωσαν ταυτόχρονα σε όλους το έναυσμα για ένταξη άμεσα στην καθημερινότητα τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χωρίς κωλυσιεργίες και αναβολές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι ο ΣΕΛΚ «μπορεί να επιτελέσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η κοινωνία να στραφεί τάχιστα σε ψηφιακές πρωτοβουλίες και πολλαπλές τεχνολογίες, περιλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης και του blockchain για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων στην οικονομία».

Αναφέροντας ότι ο ΣΕΛΚ αποτελεί πρότυπο επαγγελματικό σώμα που προάγει τα ύψιστα επαγγελματικά και ιδεώδη και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «αποτελεί απαραίτητο συνεργάτη της πολιτείας για θέματα που άπτονται κύρια της οικονομίας με συνεχή παρουσία στα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου και στενή συνεργασία με οργανισμούς και ιδρύματα, όπως είναι μεταξύ άλλων η κυβέρνηση και τα κυβερνητικά τμήματα, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου».

«Εδώ και δεκαετίες, ο ΣΕΛΚ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών. Συνιστά το αναγνωρισμένο αρμόδιο σώμα για ρύθμιση και εποπτεία του λογιστικού επαγγέλματος στην Κύπρο και τα μέλη του αποτελούν τους αντιπροσώπους της χώρας μας στους ξένους επιχειρηματικούς κύκλους, συμβάλλοντας στη διατήρηση και την ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών», υπογράμμισε.

Σημαντική, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, κρίνεται και η συνεισφορά του συνδέσμου με προτάσεις και εισηγήσεις, με σκοπό την ενίσχυση του τομέα, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε τη στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ του ΣΕΛΚ και της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και την ουσιαστική συμβολή του συνδέσμου, όπως είπε, «στη διαμόρφωση νομοθεσιών και κανονισμών που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και συνδράμουν στην αύξηση του απαιτούμενου βαθμού ρύθμισης και εποπτείας του λογιστικού επαγγέλματος».

Επίσης, ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τον ΣΕΛΚ για τη συμμετοχή και «σημαντική συμβολή του στο νέο θεσμό της Παράλληλης Βουλής».

«Με τη μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων των θεσμών θα αντιπαρέλθουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα της Βουλής «να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές προς την κατεύθυνση αυτή».

Εκ των ων ουκ άνευ η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η διατήρηση της απασχόλησης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης είπε ότι πέραν της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού, «είναι εκ των ων ουκ άνευ η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η διατήρηση της απασχόλησης», τα οποία αποτελούν «ίσως τα δύο πιο μεγάλα στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ τόνισε ότι «ενδεχομένως η κρίση αυτή να αποτελέσει την ευκαιρία για την απαραίτητη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της».

Αναφέροντας ότι «στεκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την οικονομία, την κοινωνία και το επάγγελμα το λογιστή γενικότερα, ο κ. Βάκης τόνισε ότι «οι συνθήκες απαιτούν συνεργασία, συλλογικότητα, νηφαλιότητα και σοβαρότητα» και «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να στηριχθεί η απασχόληση και να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ τόνισε πως «αναμένονται δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές» και πρόσθεσε ότι ο ΣΕΛΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και «μας προβληματίζουν».

«Οι κύριοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας έχουν επηρεαστεί, με την πλήρη ανάκαμψη να μην αναμένεται στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι ο ΣΕΛΚ ανταποκρίθηκε επαρκώς και σ’ αυτή τη νέα και απρόβλεπτη πρόκληση και ότι «το πρόβλημα δεν λύθηκε και δεν ξεπεράστηκε», καθώς ο Ο covid-19 είναι εδώ και απειλεί την ομαλή συνέχιση της οικονομίας.

Ο κ. Βάκης διαβεβαίωσε ότι ο ΣΕΛΚ, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, τη Βουλή και άλλους παραγωγικούς φορείς του τόπου, θα συνεχίσει την προσπάθεια του αναλαμβάνοντας επιπλέον δράσεις, προκειμένου να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα και να συγκρατήσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις.

«Ως ΣΕΛΚ παραμένουμε στη διάθεση όλων για να προχωρήσουμε στην αναγκαία μεταρρύθμιση του επιχειρηματικού και οικονομικού γίγνεσθαι του τόπου, περιορίζοντας από τη μια τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα και, από την άλλη, να σχεδιάζοντας και ενεργώντας από τώρα για την επόμενη δεκαετία», υπογράμμισε ο κ. Βάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ του κράτους και των παραγωγικών φορέων της οικονομίας “είναι απαραίτητη”.

Αναφέροντας ότι παρά την κορυφαία σημασία διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ΣΕΛΚ κλήθηκε να διαχειριστεί αρκετά άλλα σημαντικά και σοβαρά θέματα, ο κ. Βάκης είπε ότι πολύ σημαντικό μέρος των εργασιών του Συνδέσμου αφιερώθηκε στην αξιολόγηση της χώρας από διεθνείς οργανισμούς όπως τη Moneyval και το Global Forum for Tax Transparency and Exchange of Information καθ’ όλο το 2019.

«Η σημασία των αξιολογήσεων αυτών είναι τεράστια για τη χώρα, αφού το αποτέλεσμα τους δυνατό να καθορίσει και την πορεία της ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών, κάτι που επηρεάζει ουσιαστικά και το επάγγελμα μας», ανέφερε και τόνισε ότι «η έκθεση της Moneyval για την Κύπρο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κρίνεται μεν ισορροπημένη και δίκαιη, εμπεριέχει όμως μια σειρά από παρατηρήσεις και συστάσεις τις οποίες έχουμε ευθύνη να επιληφθούμε χωρίς χρονοτριβή».

Είπε ακόμη ότι ο ΣΕΛΚ δίδει «πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της συμμόρφωσης και στην παρεμπόδιση και καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και θα συνεχίσει αφενός να ενισχύει τον εποπτικό ρόλο, και, αφετέρου, να συνδράμει όσο καλύτερα μπορεί στις εθνικές πρωτοβουλίες και έργα».

Ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο του Συνδέσμου κατάληξε σε ένα πλαίσιο για εισαγωγή μιας εναλλακτικής διαβεβαιωτικής διαδικασίας για πολύ μικρές επιχειρήσεις, αντί του νόμιμου ελέγχου που διενεργείται σήμερα δυνάμει του περί Εταιρειών Νόμου.

«Η πρόταση αυτή προβλέπει την υιοθέτηση του διεθνούς προτύπου International Standard for Review Engagements 2400 και θα κοινοποιηθεί σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Αρχές στο αμέσως προσεχώς διάστημα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ είπε ακόμη ότι ο Σύνδεσμος αφιέρωσε σημαντικό χρόνο επίσης στη μελέτη και προετοιμασία του ενόψει της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (BREXIT), έχοντας επαφές με πολλούς φορείς, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

«Κύρια μας επιδίωξη είναι η διαφύλαξη των επαγγελματικών μας προσόντων και η δυνατότητα άσκησης του λογιστικού και ελεγκτικού επαγγέλματος στη μετά Brexit εποχή, δεδομένου ότι η τεράστια πλειοψηφία των μελών μας προέρχεται από επαγγελματικά σώματα του Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε.

Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, πέραν της διαφύλαξης του Κοινού Σχεδίου Εξετάσεων που διατηρεί ο ΣΕΛΚ με το ACCA από το 2004, καταβάλλεται προσπάθεια για να θεσπιστεί και ένα αντίστοιχο κοινό σχέδιο και με το ICAEW.

Ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται «σε προχωρημένες διαβουλεύσεις» και ευελπιστεί ευόδωση της προσπάθειας και στην ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής.

Πρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ είπε ότι ο Σύνδεσμος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το ελεγκτικό κυρίως επάγγελμα και μελετά τις προοπτικές του, ενώ συνεχίζει την υλοποίηση του Στρατηγικού του Προγραμματισμού για την περίοδο 2019 – 2021.

Σημαντικό ο ρόλος του λογιστικού επαγγέλματος στην στήριξη της κοινωνίας και στην ανάκαμψη από την πανδημία, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της IFAC

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διεθνής Ομοσπονδίας Λογιστών (IFAC) Alan Johnson εξέφρασε την πεποίθηση ότι το λογιστικό επάγγελμα δεν είχε ποτέ τόσο σημαντικό ρόλο, όπως σήμερα, για να στηρίξει την κοινωνία στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης του κορωνοϊού και «να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να περάσουν στην πορεία προς την ανάκαμψη».

Πρόσθεσε ότι «οι επαγγελματικές μας ικανότητες, μια συλλογή τεχνικών γνώσεων και ικανοτήτων, σε συνδυασμό με τις διαπροσωπικές μας δεξιότητες, όλες υποστηριζόμενες από τις ηθικές συμπεριφορές μας, είναι εξαιρετικά σχετικές αυτήν τη στιγμή».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σοβαρά στο έργο που κάνουμε, το οποίο θα είναι εξίσου σημαντικό όταν φτάσουμε στην άλλη πλευρά αυτής της τρομερής πανδημίας: όταν οι κυβερνήσεις χρειαστούν τους μηχανισμούς για την παροχή οικονομικής υποστήριξης στα συστήματα δημόσιας υγείας και στους πολίτες · όταν οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν – όταν οι επιχειρήσεις χρειαστούν ρευστότητα για επανεκκίνηση…. πρέπει να είμαστε εκεί ως συνεργάτες και να επιλύουμε προβλήματα μαζί τους», υπογράμμισε.

Αναφέροντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19 απαιτούν διαφανή λήψη αποφάσεων που να βασίζεται στις οικονομικές πληροφορίες υψηλής ποιότητας, ο κ. Johnson τόνισε ότι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από μια αποτυχία του δημόσιου τομέα στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς είναι οι φτωχότεροι στην κοινωνία – αυτοί οι ίδιοι πολίτες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία COVID-19, όπως σημείωσε.

“Όταν οι δημόσιες υπηρεσίες αποτυγχάνουν, οι κοινωνίες υποφέρουν και οι απλοί άνθρωποι έχουν να χάσουν τα περισσότερα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “όταν οι επαγγελματίες λογιστές εργάζονται στο δημόσιο τομέα, εργάζονται για εκείνους που χρειάζονται τη μεγαλύτερη υποστήριξη”.

Είπε ακόμη ότι μια αποτυχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι καταστροφική και οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο για αυτές, προσθέτοντας ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού μεγάλων εταιρειών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Θα ήταν λάθος να μην θεωρήσουμε την κρίση μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως κρίση για την παγκόσμια οικονομία», τόνισε και υπογραμμίσει πως όλοι έχουν συμφέρον να υποστηρίξουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι επαγγελματίες λογιστές, σύμφωνα με τον κ. Johnson, θα οδηγήσουν την ανάκαμψη από το πλήγμα του COVID-19 που βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τέλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διεθνής Ομοσπονδίας Λογιστών τόνισε ότι η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών προκλήσεων που προέρχονται από την πανδημία του κορωνοϊού και η σωστή απάντηση για την επίτευξη μιας ισχυρής ανάκαμψης, ενώ αναφέρθηκε σε άλλη μια πανδημία που βρίσκεται για δεκαετίες αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα που είναι η κλιματική αλλαγή από την οποία έχουν επηρεαστεί αρνητικά, όπως σημείωσε, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.