Στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, μετά από μια μακρά πορεία διαβουλεύσεων, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και ο Υπουργός Υγείας συνομολόγησαν Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης για κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Με μεγάλη μας απογοήτευση και προβληματισμό σημειώνουμε πως πριν καν η συμφωνία αυτή μπει σε εφαρμογή, ο ΟΑΥ υπαναχώρησε με την υποβολή νέας πρότασης η οποία αλλοιώνει ουσιαστικά τα συμφωνηθέντα, χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή διαβούλευση με τον ΠΑΣΙΝ.

Τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 στην οικονομία επηρεάζουν χωρίς αμφιβολία και τους σχεδιασμούς για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Παρ’ όλα αυτά, η μονομερής ενέργεια του ΟΑΥ πλήττει το κλίμα συνεργασίας και την καλή πίστη που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο φορέων, ενώ αποτελεί κακό προηγούμενο για τον τρόπο του οποίου θα τυγχάνουν αντιμετώπισης τα συμφωνηθέντα με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε συνθήκες ΓεΣΥ. Σε σημερινή της συνεδρία, η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΙΝ εξέτασε το περιεχόμενο της αναθεωρημένης πρότασης του ΟΑΥ, η οποία της κοινοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Πολλά νοσηλευτήρια εξέφρασαν σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα τους να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις νέες απαιτήσεις του ΟΑΥ. Λόγω των προβλημάτων των τελευταίων μηνών, πολλά ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι ανέτοιμα να ενταχθούν στο ΓεΣΥ μέχρι την 1η Ιουνίου. Η αδυναμία διαχωρισμού της αμοιβής ιατρού-νοσηλευτηρίου από πλευράς ΟΑΥ, που αποτελούσε βασική πρόνοια του Μνημονίου, καθώς και η απουσία ρυθμίσεων για σημαντικές πτυχές της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως είναι για παράδειγμα η λειτουργία των ΤΑΕΠ, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την προοπτική υλοποίησης του ΓεΣΥ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη την απουσία προηγούμενης διαβούλευσης μεταξύ ΠΑΣΙΝ και ΟΑΥ, καθώς και την ολική ανατροπή των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να συνεδριάσει ξανά και να λάβει τελικές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες, αφού τα Μέλη της και οι διοικητικές τους δομές αξιολογήσουν ψύχραιμα και με νηφαλιότητα την νέα πρόταση του ΟΑΥ.