Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), από την πρώτη στιγμή έχει υποστηρίξει πως η Κύπρος χρειάζεται ένα καλά σχεδιασμένο, αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας, που να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και να συμβάλλει στην εξέλιξη των υπηρεσιών Υγείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, “υπάρχει όμως μια κρίσιμη προϋπόθεση επιτυχίας του ΓεΣΥ, όπως και των εθνικών συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρώπη: Ο σωστός, ορθολογιστικός σχεδιασμός και η διασφάλιση βιώσιμων όρων συμμετοχής των φορέων που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας.

Στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του (ΠΑΣΙΝ), την Πέμπτη 1/8/2019, επιβεβαιώθηκε η στήριξη του πλαισίου προτάσεων που υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Επιδίωξη των προτάσεων που κατέθεσε η ιατρική κοινότητα, είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του ΓεΣΥ, ώστε οι πολίτες να έχουν δυνατότητα επιλογής σε όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τους ιδιώτες ειδικούς γιατρούς, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Κάθε σύστημα υγείας όταν ξεκινά να εφαρμόζεται έχει τα δικά του θέματα και προβλήματα. Όλοι συμφωνούμε πως το ΓεΣΥ χρειάζεται βελτίωση. Στόχος μας, στον ΠΑΣΙΝ, είναι να συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία και με τη γνώση και εμπειρία των μελών μας, να συμβάλουμε ώστε να βελτιωθεί το ΓεΣΥ , και να προσαρμοστεί στην κυπριακή πραγματικότητα και στις ανάγκες των κύπριων ασθενών.

Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα της Βουλής να τοποθετηθούν πάνω στο πλαίσιο προτάσεων που έχουν λάβει. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη μεγάλη εικόνα ποιότητας στην Υγεία για το σύνολο της κοινωνίας και να δημιουργήσουμε ένα ΓεΣΥ πρότυπο στην Ευρώπη. Αρκεί να ληφθούν αποφάσεις μακριά από αναχρονιστικές εμμονές και παρωχημένες αντιλήψεις. Επιβάλλεται να κάνουμε όλοι ότι χρειάζεται ώστε το ΓεΣΥ να γίνει καλύτερο.”