Βασικό και πρώτιστο μέλημα μας είναι να τηρηθεί η δέσμευση που δώσαμε σαν κράτος όσον αφορά την προσέγγιση της κατηγοριοποίησης των 56 χωρών που θα αλλάξει από την 1η Μαρτίου, τονίζει με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η «ουσιαστική» τουριστική κίνηση θα διαφανεί από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουσουνίδης, αφού σημείωσε ότι η πρώτη τριμηνία του 2020 κινείται σε μηδενικά επίπεδα ένεκα και των περιοριστικών μέτρων στην Κύπρο και στις χώρες από τις οποίες αντλούμε τουριστική κίνηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ουσιαστική τουριστική κίνηση θα είμαστε σε θέση να δούμε από τον Ιούνιο και εντεύθεν υπό την αίρεση της πανδημίας και των επιδημιολογικών δεδομένων».

Βασικό και πρώτιστο μέλημα μας είναι να τηρηθεί η κατηγοροποίηση όπως έχει εξαγγελθεί έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός την δεύτερη τριμηνία «ούτως ώστε να δούμε κάποια ουσιαστική τουριστική κίνηση την β΄ εξαμηνία», υπογράμμισε.

Είναι σημαντικό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, «διότι τυχόν απόκλιση από τις εξαγγελίες θα δείξει μία αστάθεια και θα παρατείνει την αβεβαιότητα που ήδη υπάρχει στην βιομηχανία με αποτέλεσμα οι τουριστικοί εταίροι που θα θέλουν να προγραμματιστούν και οι οποίοι διακινούν μεγάλα τουριστικά ρεύματα προς το νησί μας κάθε χρόνο, θα αποταθούν σε άλλες ανταγωνιστικές αγορές στην γύρω περιοχή όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αίγυπτος».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ τόνισε πως «αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα δείξουμε μία αστάθεια και πάλι όπως και πέρσι, θα δημιουργηθεί μια έντονη αβεβαιότητα γύρω από την τουριστική βιομηχανία και αυτό θα έχει αντίκτυπο στους τουριστικούς εταίρους, τουριστικούς πράκτορες και μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων, που ίσως θα προτιμήσουν πλέον να κοιτάξουν σε άλλες αγορές όπου θα ξέρουν ποια θα είναι τα δεδομένα τους».

Κληθείς να αναφέρει τι μηνύματα λαμβάνουν από τους διοργανωτές ταξιδίων, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως παρόλη την τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία, «τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά, υπάρχει μία ζήτηση και μια επιθυμία για να φέρουν κόσμο στην πατρίδα μας»

«Παρόλα αυτά, τούτο δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πραγματικές κρατήσεις και γι΄ αυτό λέμε ότι είναι πολύ σημαντικός πυλώνας, ίσως ο σημαντικότερος, το πλαίσιο της κατηγοροποίησης που έχει εξαγγελθεί», πρόσθεσε.