Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα σε διεθνές ειδησεογραφικό μέσο για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών σημειώνει τα εξής:

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε διαδοχικές αλλαγές βελτίωσης  του ΚΕΠ, ενώ πριν από τρεις βδομάδες ψηφίστηκαν από τη Βουλή νέοι βελτιωτικοί κανονισμοί. Με τις τελευταίες αλλαγές το Πρόγραμμα κατέστη πιο ισχυρό, αξιόπιστο και ταυτόχρονα πιο αυστηρό σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναφέρεται σε αξιολογήσεις που έγιναν βάσει του νομικού πλαισίου που ίσχυε τη δεδομένη χρονική στιγμή και κατά την οποία οι αιτούντες πληρούσαν όλα τα κριτήρια. Παραπέμπει δε στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ημερομηνίας 23 Αυγούστου 2020, στην οποία σημειώνεται ότι «για τα συγκεκριμένα άτομα είχε εξασφαλιστεί η συγκατάθεση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς».

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών τονίζει ότι εγείρονται ερωτηματικά για το χρονικό σημείο που το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο επέλεξε για να δημοσιεύσει το ρεπορτάζ, σε συνδυασμό με τη μη παρουσίαση των πρόσφατων βελτιώσεων του νομικού πλαισίου. Είναι πρόδηλο ότι οι αναφορές έχουν στόχο να πλήξουν την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία. Οι κανόνες που διέπουν το επενδυτικό σχέδιο της Κύπρου είναι πλέον πιο αυστηροί από αυτούς που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούν παρόμοια προγράμματα.

Επίσημες έρευνες και στατιστικές καταδεικνύουν ότι το ΚΕΠ είχε τα τελευταία χρόνια καταλυτική  συνεισφορά στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε πολλούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ευρύτερα.

Μεσούσης της πανδημίας η κυπριακή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες σημαντικές προκλήσεις. Η συμβολή του ΚΕΠ θα είναι καθοριστική και στη νέα προσπάθεια που θα καταβληθεί για ανάκαμψη της οικονομίας. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο και τους πολίτες της. Η προστασία και η θωράκισή του είναι εκ των ων ουκ άνευ.