Οι ξενοδόχοι της Πάφου δεν έχουν αποφασίσει πότε και ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν διότι ακόμη δεν έχουν όλες τις παραμέτρους για να οδηγηθούν στην λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε ωστόσο πως υπάρχει θέληση από όλους και πρόθεση για να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία αλλά δυστυχώς σημείωσε αυτή η “πολύ μεγάλη απόφαση” κατά την έκφραση του δεν έχει ακόμη παρθεί.

Όπως εξήγησε, επειδή οι κύριες αγορές της Πάφου, η βρετανική και η ρωσική δεν είναι μέσα στις χώρες που επιτρέπονται για την φάση Β’,- γιατί στην φάση Α-, όπως είπε, δεν υπάρχουν τουρίστες, το ξεκίνημα της τουριστικής βιομηχανίας στην Πάφο θα είναι πολύ αργό .

Πρόσθεσε δε, πως θα περάσουν κάποιες εβδομάδας μέχρι οι ξενοδόχοι να πάρουν ικανοποιητικές πληρότητες και μέχρι εκείνο το σημείο θα προσθέτουν στην ζημιά τους, όπως ισχυρίστηκε .Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ωστόσο δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πότε και πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με την υφιστάμενη κατάσταση.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σε λίγες ημέρες να έχουν περισσότερη πληροφόρηση όσον αφορά τα πτητικά προγράμματα, που θα έρθουν στην Κύπρο, ώστε να είναι σε θέση οι ξενοδόχοι να γνωρίζουν τι ζήτηση θα έχουν τα ξενοδοχεία τους και για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια καμπάνια προώθησης των ξενοδοχείων στις αγορές που θα έχουν κάποια προοπτική.

Ακολούθως ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η λειτουργία των ξενοδοχείων και το λειτουργικό κόστος. Επεσήμανε δε, πως το πιο μεγάλο κομμάτι του λειτουργικού κόστους είναι το εργατικό δυναμικό των ξενοδοχείων αλλά και να γνωστοποιηθούν τα προγράμματα που θα επιτρέψουν στην εργοδότηση του κόσμου. Είναι είπε και άλλα λειτουργικά κόστη που είναι σημαντικά όπως η ενέργεια κλπ.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ενδεχομένως τα ξενοδοχεία να ανοίξουν κλιμακωτά, σημειώνοντας πως όσο κτίζεται κατά την έκφραση του η ζήτηση και η πληρότητα, θα ανοίγουν άλλα. Ελπίζω είπε, να μπορέσουμε να ανοίξουμε ποικιλία ξενοδοχείων ώστε να διαθέσουμε στην αγορά ξενοδοχεία τριών αστέρων, τεσσάρων αστέρων , τουριστικά χωριά και τα λοιπά, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε, πως είναι σημαντικό να μπορέσουν να προσφέρουν στον καταναλωτή την επιλογή, ούτως ώστε και ο τουριστικός πράκτορας, να μπορεί να να διαθέτει ένα πλούσιο τουριστικό προϊόν όχι σε αριθμό ξενοδοχείων αλλά σε τύπο ξενοδοχείων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε πως είναι εξίσου πολύ σημαντικό εάν καταφέρουν να λειτουργήσουν πιο σύντομα παρά πιο αργά, τότε αυτό θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη ανάπτυξη της πληρότητας των ξενοδοχείων.

Αναμένουμε συνέχισε και το πρωτόκολλο υγείας που θα τους δοθεί για να έχουν μια τελική θέση του Υπουργείου σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να οργανώσουν το προσωπικό τους ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια αλλά και να παρέχεται ασφάλεια στους πελάτες .

Ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε ακόμη πως τα ξενοδοχεία φέτος θα είναι μια πολύ καλή επιλογή για τον τουρίστα γιατί αυτά, όπως είπε, διαθέτουν το εργατικό δυναμικό και την οργάνωση, αλλά ασφάλεια υγείας.

Εκτίμησε ωστόσο πως η “αρχή “θα είναι πολύ δύσκολη προσθέτοντας πως ο Ιούνιος θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες να ανοίξουν μέσα στον Ιούνιο και να στηριχθούν στον εγχώριο τουρισμό.